Як створити ефективну систему сортування сміття. Швейцарський досвід

3650 0
Швейцарія сьогодні відома своєю екологічністю, чистими містами та селами, розвинутою інфраструктурою, високим рівнем життя, питною водою в озерах й водопроводах та гірським повітрям. Але мало хто замислюється над тим, яким чином колись неймовірно забруднена країна перетворилась не екологічний зразок.

Ще в 80-ті роки ХХ століття екологічна ситуація в Швейцарії була катастрофічною - всі річки та озера забруднені фосфатами і нітратами, земля - важкими металами, біорізноманітність стрімко зменшувалася, а зростаюче суспільство споживання виробляло величезну кількість сміття. Дуже скоро жителі почали задихатися від власного сміття, виробничих і сільськогосподарських забруднень. На такій маленькій території не було обширних площ, щоб можна було скинути відходи і забути про них.

Зараз Швейцарія лідирує у світі за кількістю зданих пляшок - більше 90% тари повертається на заводи по вторинній переробці скла. Програма з прийому та переробки використаного скла почалася в 1972 році і до цих пір успішно реалізується.

Ось сім принципів, які треба взяти на озброєння кожній країні.

1. Сортуйте все, що можна розсортувати. Все має викидатись окремо та повторно використовуватись: папір, картон, батарейки, РЕТ-пляшки, електричні прилади, домашня техніка, будівельне сміття, лампи денного світла, консервні банки (їх треба попередньо самостійно спресувати за допомогою магнітного преса) , трупи тварин (у Швейцарії їх забороняється закопувати а за утилізацію треба платити), залишки рослинного масла та моторної оливи (самостійна заміна моторного масла суворо заборонена, тільки на технічній станції). Скло теж сортується по кольору – біле, зелене, та коричневе окремо.

2. За не сортоване сміття мають накладатися штрафи. Суворі. У Швейцарії з кожного кілограму сміття сплачується податок – природно швейцарці намагаються безкоштовно здати якомога більше  у вторинне використання. Кожен пакет сміття маркується як сплачений, викинути 5 кілограм сміття обійдеться у 2-3 франка.

3. Штрафи мають платити всі без винятків. Швейцарська система розповсюджується на кожного, не залежно від статків або соціального положення. Багаті швейцарці виходять з «Порше» і впевнено виносять пляшки у пункт здачі тари. А тих, хто намагається «обійти систему» ( не наклеюючи марку та викидаючи сміття де попало) відловлює сміттєва поліція. Їх знаходять за допомогою сучасних технологій при аналізі сміття та через суд штрафують порушника. Штраф за таке порушення може доходити мало не до 10 000 франків.

За матеріалами: Саморозвиток Інфо

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!