Як створити інклюзивну групу в ПТУ або виші. Уряд затвердив порядок

3549 0
Для закладів профтехосвіти на це виділили майже 25 млн гривень.
фото: gazetanm.eu

фото: gazetanm.eu

Учора, 10 липня, уряд затвердив порядок створення інклюзивних груп в закладах вищої та професійної освіти. Про це повідомляє прес-служба МОН.

«Нам важливо, щоб діти з особливими освітніми потребами мали доступ до якісної освіти в закладах усіх рівнів. До того ж, крім фахової професійної підготовки, в закладах вищої та професійної освіти ці діти отримують також соціальну адаптацію. Все це допомагає їм реалізувати себе, швидше працевлаштуватися у майбутньому», – каже перший заступник Міністра освіти і науки Павло Хобзей.

Читайте також: Право на навчання. Як шукати помічника вчителя у Львові

Цьогоріч на підтримку осіб з особливими освітніми потребами в закладах профосвіти в держбюджеті вперше передбачено 24,8 млн гривень.

Для відкриття інклюзивної групи у виші чи профтеху людині з особливими освітніми потребами або її батькам потрібно звернутися до закладу із відповідною заявою. До неї треба додати документи, що підтверджують наявність ООП (висновок ІРЦ, індивідуальна програма реабілітації особи з інвалідністю).

На підставі цього керівник закладу повинен створити інклюзивну групу. Він також утворює команду психолого-педагогічного супроводу чи спеціальний навчально-реабілітаційний підрозділ (для закладів вищої освіти). До них входять педагогічні працівники, адміністрація закладу, інші фахівці за потреби, а для закладів профосвіти – ще асистент майстра виробничого навчання та інші. Для кожної дитини ця команда розробляє індивідуальний навчальний план із залученням батьків.

Читайте також: Що зміниться для студентів та викладачів коледжів з наступного року

В порядку зазначається, що в разі утворення інклюзивної групи керівник чи засновник закладу має виділити кошти на приведення території, будівель і приміщень відповідно до вимог державних будівельних норм щодо інклюзивності; необхідні навчально-методичні матеріали; сучасні засоби навчання тощо.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!