Як створити ОСББ у Львові? Інфографіка

10907 0
Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку – це добровільне об’єднання власників будинку, яке створюють для того, щоб спільно здійснювати утримання будинку – не тільки своєї квартири, а й покрівлі, підвалів, ліфтів, сходових кліток, фасадів та прибудинкової території. Які переваги та спірні моменти у створенні ОСББ, а також що потрібно, аби його створити, дізнавалось Tvoemisto.tv.

ОСББ реєструють як юридичну особу. Щоб створити ОСББ, потрібно пройти певну процедуру реєстрації. Для початку у будинку треба створити ініціативну групу, розповіла tvoemisto.tv начальник відділу супроводу ОСББ  департаменту житлового господарства та інфраструктури ЛМР Галина Когут.

Як мінімум має бути одна людина, яка візьме на себе організаційну роботу для створення ОСББ. Найкраще, коли цих людей буде троє, бо згідно з Законом України «Про ОСББ», ініціативна група повинна складатися не менше, як з трьох осіб з трьох  різних квартир. Група має зібрати інформацію про власників квартир та власників нежитлових приміщень, кількість квартир приватизованих та неприватизованих, також, за словами Галини Когут,  варто знати скільки людей мають пільги та субсидії.

Про створення ОСББ мешканці будинку вирішують на установчих зборах. Повідомлення про їх проведення слід розіслатити мешканцям будинку не пізніше, ніж за 14 днів до проведення цих зборів. До проведення зборів треба підготувати документи статуту ОСББ та протокол установчих зборів.

На установчих зборах кворум є при умові присутності більше, ніж половини мешканців. Голосування на зборах здійснюється за принципом «одна квартира – один голос». За створення ОСББ повинні проголосувати не менше ніж 2/3 присутніх. На зборах також треба обрати голову та членів правління.

Після того, як мешканці будинку погодили створення ОСББ, його потрібно зареєстувати.

Державна реєстрація здійснюється у реєстраційній службі Львівського міського управління юстиції, на вул. Словацького, 1. Документи тут  приймають щодня, з понеділка по п’ятницю. Подавати слід реєстраційну картку (видається на місці), оригінал протоколу установчих зборів та два примірники оригіналу статуту. Статут повинен бути підписаний головою установчих зборів.

«Через 3 дні ви отримуєте виписку з Єдиного державного реєстру, що ви зареєстровані як юридична особа ОСББ. Потім слід отримати довідку в ГУ статистики у Львівській області та довідку з пенсійного фонду. Також треба звернутися до податкової, щоб внести ОСББ до реєстру неприбуткових організацій. Кошти, які надходитимуть на рахунок, не будуть оподатковуватися, на відміно від рахунків ЖЕКу», - розповіла Галини Когут.

Останній крок – це виготовлення печатки та відкриття рахунку у будь-якому банку.

Після цього ОСББ готове до роботи. Процедура дежавної реєстрації, як зазначила Галина Когут, займає до двох тижнів. 

Переваги ОСББ:

- Створюється організаційна структура, яка здатна вирішувати загальні проблеми мешканців будинку, відстоювати їх інтереси та права в органах державної влади, стосунках з іншими юридичними особами, а також виступати позивачем у суді. 

- Кожен мешканець будинку може приймати участь в управлінні будинком шляхом голосування на загальних зборах або через обрання до органів управління на посаду члена правління чи голови ОСББ.

- Об’єднання має право здавати в оренду і передавати в користування загальне майно будинку та самостійно витрачати отриманий в результаті цього дохід на утримання будинку. За словами Галини Когут, це може бути розміщення реклами на будинку, або є здача в оренду вільних приміщень.

- ОСББ самостійно займається плануванням робіт, необхідних для якісного утримання будинку та прибудинкової території, визначає кошторис утримання будинку та на загальних зборах встановлює розмір внесків його мешканців.

- Всі належні пільги та субсидії по сплаті квартплати та житлово-комунальних послуг для членів ОСББ зберігаються.

- За згодою членів ОСББ у якості квартплати для деяких мешканців може зараховуватись трудовий внесок.

- Всі платежі мешканців будинку і доходи від використання загального майна поступають на розрахунковий рахунок ОСББ та витрачаються на обслуговування і ремонт будинку.

- Члени ОСББ мають можливість здійснювати контроль за фінансово-господарською діяльність об’єднання за допомогою ревізійної комісії або самостійно.

- Члени ОСББ самостійно обирають компанії, які здійснюватимуть ремонт, прибирання, обслуговування ліфтів чи інші господарські роботи.

- ОСББ є неприбутковою організацією і не сплачує податок на прибуток та податок на додану вартість. 

- ОСББ, як юридична особа, може брати кредит у банку для проведення ремонту чи модернізації будинку, встановлення приладів обліку води, тепла, газу тощо.

- У разі створення ОСББ у неновому будинку перший після передачі на баланс ОСББ капітальний ремонт має проводитись за кошти попереднього балансоутримувача (ст. 24 ЗУ "Про ОСББ"). 

- При реєстрації ОСББ спрощується система отримання довідок, оформлення документів на отримання субсидій, прийняття документів на видачу паспортів та на реєстрацію (прописку). Голова ОСББ має право завіряти довіреності на отримання пенсій, представлення інтересів тощо.

Важливо знати:

- Реєстрація ОСББ можлива за умови, що цю ідею підтримує не менше 50% мешканців будинку.

- Відсутні спеціальні державні програми безвідсоткового або пільгового кредитування ОСББ.

- Механізми впливу на попереднього балансоутримувача будинку для проведення ним капітального ремонту перед передачею у власність ОСББ на практиці можливий через суд.

- Внески на утримання будинку затверджуються рішенням загальних зборів, тому витрати на утримання будинку можуть бути вищими, ніж були до того.

- Всі витрати пов’язані з ремонтом будинку проводиться за рахунок його мешканців.

- ОСББ зобов’язане вести та подавати бухгалтерську звітність. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!