Як святкувати, щоб почуватися добре після застілля. Поради дієтолога

3038 0
Традиційна для різдвяного столу їжа корисна, однак, на свята не варто забувати про культуру споживання. На що варто налягати, а які продукти варто обмежити tvoemisto.tv розповіла лікар-дієтолог Львівської обласної дитячої лікарні Охмадит Зоряна Завада.
ostarbeiter.vn.ua

ostarbeiter.vn.ua

"Кутя - дуже корисний продукт. Ця страва багата на білки, мікроелементи, мінеральні речовини. Зокрема, родзинки  містять речовини, корисні для судин, серця, мозку, а мак - дуже багатий на білок. Однак, не слід забувати, що пшениця, окрім багатьох корисних елементів, важка для травлення. Відтак, її бажано не переїдати, особливо на ніч", - рекомендує лікар.

Традиційна для Святої вечері риба - також багата на корисні речовини. Зокрема, легкий для травлення та корисний маринований оселедець. Однак, лікар-дієтолог рекомендує господиням не лінуватися, та приготувати його вдома, а не купувати готовий. Адже, оселедець із супермаркета може містити покращувачі смаку, барвники та інші добавки.

Дієтолог рекомендує не забувати на Різдво і про узвар. Окрім того, що він містить мікроелементи, він також покращує роботу шлунково-кишкового тракту, що є вкрай важливим під час та після застілля.

А от із голубцями та варениками, як і з пампухами, слід бути особливо обережними. " З одного боку пампушки - це важке для травлення борошно. Окрім того, воно смажене - а отже містить канцерогени, та і свіжа випічка не надто корисна", - зазначає дієтолог.

Страви на Святий вечір найкраще заправляти лляною олією. Хоч вона нині і не дешева, однак, це і традиційно і корисно і надзвичайно смачно. Якщо ж лляна олія Вам не до смаку - можна використовувати і соняшникову. Однак, перевагу варто надавати нерафінованій, адже, вона містить більше корисних речовин.

Що ж стосується різдвяної ковбаси - то тут усе залежить від способу приготування. Якщо хочете поласувати на Різдво безпечним продуктом - тоді готуйте самі, однак, відмовтеся від коптіння. Адже, копчена ковбаса, навіть домашнього приготування, міститиме канцерогенні речовини. Щоб приготувати корисну ковбасу, замість коптіння її варто запекти, рекомендує дієтолог.

Холодець також дуже корисний. Зокрема, він містить речовини, необхідні для роботи суглобів. Однак, якщо готуєте холодець не з домашнього, а з придбаного у крамницях чи на базарі м'яса - не варто використовувати для стави шкіри. Адже, саме у шкірі відкладається найбільше хімікатів, які використовують виробники під час відгодівлі свиней та птиці.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!