Як триматися у важкі часи: 6 порад від священика й психолога

8665 2
Інформаційний потік часто вибиває нас із колії та приголомшує. Кожен розуміє, що треба вірити у перемогу, однак тримати себе постійно «на позитиві» стає все важче. Tvoemisto.tv підготувало для вас поради психолога, який пропонує знайти у собі місце для віри, та отця, котрий закликає не лише молитися, а й діяти.

Отець Ігор Бойко, ректор Львівської духовної семінарії

1. Нинішні події в країні, безперервні повідомлення про втрати породжують усередині нас страх, відчай та паніку. Варто зрозуміти: не все можна змінити, що стається навколо. Ми мусимо змиритися з факторами, які приходять ззовні та на які неможливо вплинути. Маємо пристосуватися до цього, але водночас мислити у напрямку: як ми можемо допомогти й змінити ситуацію на краще?

2. Зараз є чимало сфер діяльності, долучитися до яких легко і корисно. Для цього необхідно лише проявляти свою небайдужість. Хорошим прикладом є старенькі бабусі, які втомилися дивитися негативні новини й вирішили зв’язати для бійців теплі шкарпетки або светри. Молодь активізується через різні волонтерські рухи: збір провізії для військових, догляд за пораненими, допомога переселенцям. Потрібно відчути свої внутрішні ресурси, які можна використати саме в цей момент.

Читайте також: 10 тез Бориса Гудзяка про цінність часу, соцмережі і вміння слухати

3. Дуже важливо щодня дякувати Богові за життя і здоров’я: своє та рідних. Кожен має нести радість та усмішку всім, кому зараз тяжко. Інформаційні ресурси повинні рясніти не негативом, а зернами надії. Навіть гнів, злість, роздратування через ситуацію в країні можуть стати потужною внутрішньою силою – рушієм для дії, творення добра. Люди мають усвідомити: так, зараз є складно, але ми вистоїмо. Мусимо вистояти!

 

Олег Покальчук, соціальний психолог

1. Спершу варто запевнитися, що все гаразд із вашими рідними. Позиція, коли люди нехтують найближчим оточенням задля рятування світу, – є дещо неправильною. Необхідно звертати увагу на близьких, друзів, коханих, більше піклуватися про них, занурюватися у буденні клопоти. Також допомагає турбота про домашніх тварин.

Читайте також: 5 тез Богдана Гаврилишина про економічне диво й кінець війни

2. Треба шукати в собі опору для віри. Це не обов’язково має бути релігія. Патріотизм, кохання, спілкування з друзями й рідними можуть давати нам необхідні приємні емоції. Нині корисним є усе, що може підняти настрій, відволікти, надихнути та зміцнити силу духу.

3. Зараз вкрай важливою є інформаційна гігієна. Фільтрувати отриману інформацію треба завжди, відсортовуючи лише ту, яка насправді необхідна. Коли психологічне напруження зростає, варто звузити коло спілкування до людей, вказаних у пунктах 1 і 2 – рідних та друзів.

Спілкувалася Юлія Сабадишина


Читайте також:
4 Листопада, 2019 13:01
Психолог Наталія Раїник Консультація психолога у Львові
[***]s://nataliarainyk.com/
[***]s://[***].facebook.com/RainykPsyHelp/
[***]s://g.page/PsyHelpRainyk
30 Жовтня, 2017 16:36
Андрій Цікаве порівння поради від сваященника та психолога, думаю кожен вибире ментально прийнятний варіан. Я вибираю [***]s://mentality.com.ua/
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!