Як цього року учні складатимуть ДПА. Перелік змін

2605 0
Атестацію зможуть пройти учні, які перебувають в СІЗО, а мовні сертифікати зараховуватимуть як оцінку.
Фото: uk.etcetera.media

Фото: uk.etcetera.media

Цього року на учнів, які проходитимуть державну підсумкову атестацію, чекає низка змін та нововведень. Про це повідомляє Міністерство освіти і науки України.

Насамперед, як оцінку за ДПА тепер зараховуватимуть сертифікати або дипломи міжнародного мовного іспиту з іноземної мови. Якщо раніше така опція була доступна тілька учням 11-х класів, то тепер нею можуть скористатися і учні дев’ятих класів.

Читайте також: Як підготуватися до ЗНО без репетиторів. перелік онлайн-курсів

Тому тепер оцінку за ДПА з іноземної мови можуть отримати:

  • учні 9-х класів у разі наявності сертифіката або диплома, що підтверджує рівень володіння мовою А2 і вище, а для класів із поглибленим вивченням – В1 і вище;
  • учні 11(12)-х класів у разі наявності сертифіката або диплома, що підтверджує рівень володіння мовою В1 і вище, а для класів із поглибленим вивченням – В2 і вище.

 

Також право проходити ДПА отримали учні, які перебувають у СІЗО під час досудового слідства. Вони проходитимуть атестацію в закладі освіти, закріпленому за ізолятором.

Цього року державну підсумкову атестацію складатимуть:  

  • учні 4-х класів. ДПА проводиться виключно для моніторингу якості освіти і жодним чином не впливає на оцінювання результатів навчання. Проходить в письмові формі в закладі освіти. Терміни затверджує керівник закладу освіти в межах навчального року. Обов’язковою є атестація з української мови та математики;
  • учні 9-х класів. ДПА проводиться в письмовій формі в закладі освіти. Терміни затверджує керівник закладу освіти в межах навчального року. Обов’язковою є атестація з української мови та математики. Третій предмет – за вибором учня з переліку, який щороку затверджується Міністерство освіти і науки України;
  • учні 11(12)-х класів. ДПА проводиться в формі зовнішнього незалежного оцінювання з 3 предметів: перший – українська мова, другий – математика або історія України, третій – на вибір учня. Проходить в пункті тестування. Терміни затверджує МОН
  • учні та студенти, що здобувають ОКР «молодший спеціаліст» або професійну освіту одночасно з отриманням повної загальної середньої освіти (вступ на базі 9-ти класів). Складають ДПА з 3 предметів: 2 у формі ЗНО (українська мова та математика або історія України) у пункті тестування, третій письмово в закладі освіти. Терміни ЗНО затверджує МОН, третього предмета – заклад освіти.

 

Читайте також: Ні, синку, цього року на море поїдуть репетитори.Чому для ЗНО не досить шкільних знань

Також цього року ті учні, які після 9-го класу отримують фах у закладі професійної або вищої освіти і одночасно закінчують здобуття повної загальної середньої освіти можуть перескласти ДПА в формі ЗНО. За умови, якщо минулого року такі учні отримали незадовільну оцінку за результатами атестації (1-3 бали).

Крім того, учні, які проживають на тимчасово окупованих територіях Криму та Донбасу чи лінії зіткнення і не здобувають загальну середню освіту в школах на підконтрольній Україні території, можуть пройти атестацію екстерном у закладах освіти, рекомендованих органами управління у сфері освіти. Окрім цього такі учні можуть пройти атестацію в межах спрощеного вступу через освітні центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна».

Зміни вступають в дію від сьогодні, 25 січня 2019 року.

ТЕГИ: дпа, ЗНО, МОН

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!