Як у ботанічному саду Львівського університету цвітуть магнолії та рододендрони. Фоторепортаж

4681 0
Ботсад Франкового вишу наразі не приймає відвідувачів, тому Tvoemisto.tv пропонує онлайн-екскурсію з цієї локації.
Фто Івана Станіславського

Фто Івана Станіславського

У ботанічному саду Львівського національного університету ім. Івана Франка нині спостерігають цвітіння низки, зокрема екзотичних, рослин. Йдеться про магнолії, рододендрони та форзиції. Ботсад наразі не приймає відвідувачів, тому Tvoemisto.tv пропонує онлайн-екскурсію з цієї локації.

За словами директора ботанічного саду ЛНУ ім. Івана Франка Андрія Прокопіва, нині у повному цвітінні перебувають магнолії, якими можна помилуватися. Період їхнього цвітіння доволі тривалий – перші розквітають на початку квітня, а останні – у червні.

Читайте також: У Львові мешканці багатоповерхівки облаштували оригінальний сад з динозаврами

«Ми зараз маємо весняну пору, дещо запізнілу, бо, зазвичай, буває рання весна. Тим не менше, бачимо характерний для цієї пори період цвітіння рослин, зокрема магнолій. Вони частково вже відцвіли, а інші – щойно починають розцвітати і цей період трішки пролонгований в часі», – каже він у коментарі Tvoemisto.tv.

Натомість ця пора – період цвітіння також і рододендронів. Перші зацвіли на початку квітня, але це були так звані листопадові рододендрони, що зацвітають без листків, а лише квітками.

«Це часом цілі кущі, рясно вкриті великою кількість таких фіолетових та бузкових за забарвленням квіток», – пояснює Андрій Прокопів.

Підходить і пора цвітіння так званих вічнозелених рододендронів, які залишають на зиму листки і з ними перезимовують. У цю пору вони починають цвісти різними за кольорами квітками, які можуть бути келихоподібними, чашоподібними, створюючи колорит тим кущам і цій порі загалом.

Читайте також: Замість хащів ботанічний сад. Як львів'янин перетворив сквер на квітучий сад

Окрім цього, зацвітають форзиції – їх можна побачити не тільки в ботсаду ЛНУ ім. Івана Франка, а й у парках, скверах міста. Так само все більше стає магнолій у різних локаціях Львова.

«Цей період цікавий і тим, що ми на початку теплої пори року, незабаром це розмаїття кольорів не буде таким яскравим, а більш пастельним. Ці рослини, які до нас потрапляють, рослини-екзоти, завжди вирізняються розмаїттям кольорів, яскравістю, хоча для решти характерні спокійні тони», – підсумовує директор ботанічного саду.

Додамо, що із початком пандемії коронавірусу у ботанічному саду ЛНУ ім. Івана Франка перестали проводити дні відкритих дверей, аби уникати скупчень людей. Водночас ботсад можна було відвідати для екскурсій, що проводили, зазвичай, по вівторках та четвергах. Нині локація залишається закритою та не приймає відвідувачів.

Ольга Коваль

Фото Івана Станіславського/Твоє місто


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!