Як у Львові борються з російськими товарами та що пропонує влада

1318 0
Зараз у супермаркетах можна придбати побутову хімію, товари для гігієни, також побутову техніку, напої і солодощі з РФ.

На 8 році війни у львівських супермаркетах досі можна знайти російські товари попри те, що є українська та європейська альтернатива. У коментарі Tvoemisto.tv керівник департаменту економічної політики Львівської ОДА Степан Куйбіда пояснив, як з цим можна боротися. 

«Якщо на початку російсько-української війни на Львівщині було близько 200 підприємств, які експортували або імпортували товари з РФ, то до останнього моменту залишилося близько 40. Обсяги впали суттєво», – каже він. 

За його словами, на Львівщині раніше проводили акцію «Купуй галицьке», і маркували товари, які виготовляють у Львівській області. Тоді в торгових мережах продажі цих товарів у середньому зростали від 17 до 35%. 

Степан Куйбіда пропонує контролювати наявність російських товарів шляхом громадського контролю. Крім того, завдяки маркуванню російських товарів у торгових мережах. 

Також потрібне державне регулювання, коли товар заходить на територію України, він має свій класифікатор УКТ ЗЕД (Українська класифікація товарів зовнішньоекономічної діяльності). По цих класифікаторах можна вводити обмеження. 

Він наводить приклад з Дрогобицьким заводом, який виготовляє бурові болота. Оскільки на територію України чорними методами завозили бурові болота, то ЛОДА звернулася до Міністерства економіки, і дала чіткі коди УКТ ЗЕДу, по яких ці болота потенційно можна завезти.

«Міністерство проаналізувало, вийшло з ініціативою до Камбіну і ввело ембарго по цьому класифікатору. Відповідно, зараз цей Дрогобицький завод поволі відновлює своє виробництво і набирає людей», – каже він. 

Якщо ці товари, які є, наприклад, на полицях, мають альтернативного виробника на митній території України чи у Львівській області, то одним з варіантів є введення такого ембарго, додає Куйбіда. 

Читайте також: Відгомін економічної окупації, або як у Львові досі продають російські товари 

Нагадаємо, що зараз у супермаркетах можна придбати побутову хімію, товари для гігієни, також побутову техніку, напої і солодощі російського походження.  Tvoemisto.tv спробувало з’ясувати, що можна зробити у цій ситуації, яку хтось вважає проблемою, а хтось – ні.

Софія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!