Як у Львові переосмислювали традицію Різдва та чому знову стали вимикати світло. Підсумки доби

1244 0
Нині 11 січня та 322 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Pap.pl

Фото: Pap.pl

Ситуація на фронті: Сили оборони працюють на максимальне виснаження російських військ біля Соледара на Бахмутському напрямку, щоби навіть мінімальні успіхи ворога стали його поразкою.

«Саме оборонці Соледара зараз роблять все можливе, щоб виснажити ворога, максимально знизити його потенціал, щоби навіть якісь його тактичні невеликі успіхи (здобуті надзусиллями та великими втратами), вели до великої «піррової» перемоги», – пояснив речник Східного угруповання ЗСУ Сергій Череватий.

Російські війська посилили тиск на Бахмут, однак вони навряд чи оточать місто, де тривають запеклі бої, найближчим часом. Як йдеться у зведенні розвідувальному огляді міноборони Британії, за останні чотири дні російські війська та сили «вагнера» здійснили тактичне просування до міста Соледар. Розвідка нагадує, що Соледар розташований за 10 км на північ від Бахмута.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Гряниківку Харківської області, Стельмахівку – Луганської та Спірне, Роздолівку, Веселе, Бахмут, Кліщіївку, Майорськ, Водяне, Невельське, Красногорівку, Мар’їнку і Пречистівку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних і артилерійських військ завдали 22 ударів по районах зосередження противника, а також 4 – по позиціях його ЗРК. Також уражено 3 пункти управління, 2 позиції російських ракетних військ та артилерії.

Майже 1500 працівників Запорізької АЕС, які відмовилися отримувати російські паспорти та підписувати договір з росатомом, позбавлені перепусток та доступу на підприємство. Загарбники шукають нових працівників для АЕС на території рф.

Акцент дня: Чути дзвони та коляду. Як у Львові переосмислювали Різдво. Різдво 2023 року. Російсько-українська війна, планові відключення світла й температурні рекорди. Такими є реалії святкування цьогорічного Різдва у Львові. Та львівські митці не опускають рук. Збираються в Шевченківському гаю, одному з найбільших музеїв просто неба у Європі, щоби переосмислити традицію святкування Різдва, заспівати давніх колядок, показати осучаснені вертепи, згадати тих, кого з нами через війну вже немає, а ще дати концерт пам’яті Остапа Лозинського – львівського художника, який щороку на Різдво збирав у себе рекордну кількість колядників. Редакція Tvoemisto.tv побувала на дійстві та розпитала про цьогорічне святкування учасників вертепів, відвідувачів та працівників музею.

Цитата дня: «Щороку ми намагаємося переосмислити традицію Різдва, побачити, що воно означає для кожного з нас у той час. І щоразу використовуємо різні тексти: сучасні, давні писання, поезію і прозу, українську і зарубіжну. Цього року сюжет пастуший: всі ми – Пастушки, де кожен вважає себе головним, а насправді є такою собі вівцею, яка сама потребує Пастуха, головного Вівчаря, який виведе нас із темряви, у якій ми застрягли, яка почалася невідомо коли і закінчиться невідомо коли. Всі ми дуже потребуємо цього Світла, Світанку, який має Народитися. Можливо, хтось не дуже вірить, що Він народиться, але все ж таки Він приходить по Своїй милості до нас, і ми можемо впустити це Різдво в своє серце, щоби цей Агнець Божий народився в нашому серці і вивів нас із пітьми на світло» (Режисерка «Вільного вертепу» Анастасія Скоропад).

Читайте також: Львів’ян запрошують на «Вертеп», у якому грають лише жінки. За основу взяли текст «Сокиринського вертепу» 1774 року. 

Ключові події:

1. Зеленський позбавив громадянства Медведчука та його соратника Козака з Львівщини. Окрім цього, глава держави позбавив громадянства проросійських політиків Деркача і Кузьміна;

2. «Маємо економити», – Yasno про ситуацію зі світлом в Києві. Наразі Київ не може працювати без обмежень електропостачання. Це пов’язано з рядом причин, серед яких – дефіцит генерації, потреба тримати баланс між населенням та бізнесом.

На цю ж тему: У ДТЕК пояснили, чому в Києві та області стали частіше вимикати світло. «По-перше, російські терористи продовжують атакувати об’єкти енергосистеми, що ще більше посилює дефіцит електроенергії. По-друге, морози посилюються, і люди частіше використовують обігрівачі, через що сильно зростає навантаження на мережі. По-третє, промислові підприємства повернулись до роботи, це теж призвело до збільшення споживання електроенергії», – пояснили в компанії;

3. У Львові створили комісію, щоб моніторити законність будівництв. Що це означає. Рішення прийняли, щоб запобігти порушенню законодавства та виявляти невідповідності будівництва містобудівним умовам;

Читайте також: 26 невинно загиблих. Історія трагічної трамвайної аварії на вулиці Городоцькій. 51 рік тому, 10 січня 1972 року, у Львові трапилася найбільша в історії львівського трамвая аварія, в результаті якої загинуло 26 людей.

4. У квартирі під Києвом вибухнув газовий балон. Як вберегтися. Спеціалісти-вибухотехніки роз’яснюють основні заходи безпеки, аби уникнути надзвичайних ситуацій. Серед них:

  • забороняється ставити прилад на газову чи електричну плиту;
  • не розміщувати плитку чи газові балони біля електричних приладів;
  • при можливості готувати на відкритій місцевості;
  • важливо після використання балону перевірити надійне закриття всіх вентилів;
  • якщо палива в балоні залишилось вкрай мало – змінюйте його на новий.

5. Наум, Леля і Шимон. Які імена обирали для дітей на Львівщині у 2022 році. Серед рідковживаних імен минулого року були також такі, як Мойсей, Савелій, Адель, Дорофея тощо.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!