Як у Львові реставрують фасад Гарнізонного храму. Відео

2204 0
Спочатку кам'яний фасад із декоративними елементами мають розчистити.
Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

У Львові реставрують головний фасад Гарнізонного храму – храму святих верховних апостолів Петра і Павла, відомого також, як костел Єзуїтів.

Зараз триває етап очистки, повідомляє Бюро спадщини. З каменю мають відчистити цемент та біонарости, щоб позбутися причин руйнування каменю. Далі камінь укріплять та відновлять втрачені елементи фасаду.

За словами реставратора з каменю Остапа Поповича, фасад Гарнізонного храму становить неабиякий професійний інтерес для реставраторів, адже у Львові не так багато таких камяних фасадів.

«Першочергове завдання реставратора з каменю – зберегти та продовжити його життя. У процесі очистки ми виявили щонайменше чотири різні розчини, якими в різний час проводили ремонтно-реставраційні роботи. Але тогочасним матеріалам подекуди нашкодили, особливо цемент», – розповів Остап Попович.

Скульптури на стіні фасаду Костелу Єзуїтів датуються XVIII-XIX ст. Вони збереглися у не найгіршому стані, на відміну від кам’яних деталей, багато з яких втрачено. За словами Остапа Поповича, навіть тонкий шар цементу має надзвичайно руйнівну силу для каменю.

Роботи з реставрації головного фасаду храму проводяться за кошти міського бюджету, на замовлення управління охорони історичного середовища  Львівської міської ради.

Також у Гарнізонному храмі тривають роботи з реставрації фресок XVIII ст. Завершення усіх робіт планується на кінець 2022 року.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!