Як у Львові влаштуватись на роботу неповнолітньому

36582 0
Під час літніх канікул чимало молодих людей у Львові думають про підробіток. Крім того, вакансiй влiтку побiльшало, особливо для тих, кому ще немає вiсiмнадцяти.
Фото: generationnext.com.au

Фото: generationnext.com.au

Як працевлаштуватись неповнолітнім львів'янам розповіла начальник вiддiлу органiзацiї сприяння працевлаштуванню Львiвського обласного центру зайнятостi Мирослава Кузьменко, пишуть Львівські новини онлайн.

Звертатися до центру зайнятостi в пошуку роботи можна з 15 рокiв, однак за згодою батькiв. Неповнолiтнiй, який хоче працювати, повинен прийти з мамою або батьком, якi письмово заявляють про свою згоду на працевлаштування. Таким особам пропонують тi вакансiї, якi їм пiдходять згiдно iз законом, бо неповнолiтнi не можуть бути влаштованi на будь-яку роботу.

Неповнолітніх не можна скеровувати на важку фiзичну працю, нiчну роботу, пiдземну. Не пропонують їм i популярнi нинi серед студентiв вакансiї, наприклад, бармена, бо це робота зi спиртним, не для дитини. Коли у Центрі зайнятості працевлаштовують неповнолiтнiх, то одразу ж звертаються i до фахiвцiв з iнспекцiї працi, щоб вони стежили за дотриманням закону про роботу молодi. Крім того, перед працевлаштуванням школяревi ще потрiбно пройти медогляд.

Неповнолiтнi працюють на умовах скороченого робочого дня. Тi, кому менш нiж 16 рокiв, – 24 години на тиждень, а 16-18-рiчнi – 36 годин. До речi, учнi не можуть працювати понаднормово, у вихiднi.

Вакансiї на сезон для учнiв чи студентiв поповнюються щодня – зараз таких маємо близько сотнi. Найбiльше потребують операторiв кол-центрiв – 40 вiльних мiсць, продавцiв, кур'єрiв, офiцiантiв – по кiлька вакансiй. Заробiтна плата – не бiльш як двi тисячi гривень.

У районах Львiвщини популярнi також сiльськогосподарськi роботи – охочих запрошують на збiр полуниць, суниць тощо. Щоправда, тут заробiтна плата – мiнiмальна.

Загалом зараз на Львiвщинi є 24,5 тисяч офіційно безробiтних, з них 49,6 % – молодь вiком до 35 рокiв.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!