Як у Львові курсував перший кінний трамвай. Фото

6817 0
Перший кінний трамвай у Львові запустили 3 травня 1880 року. Він їздив зі швидкістю приблизно 6 кілометрів на годину.
фото: ipress.ua

фото: ipress.ua

Трамвай курсував від залізничного вокзалу двома маршрутами: по вулиці Городоцькій до казарм Фердинанда (біля теперішнього Муніципального театру), і в центр, до площі Митної. Його вагони темно-коричневого кольору з написом "Tramwaj lwowski" тягнули коні.

Кінний трамвай на пл. Митній, фото, кінець XIX ст.

25 листопада 1879 року відбулась перша пробна поїздка, про це 27 листопада написала «Gazeta Lwowska»: «Кінний трамвай опівдні почав пробну поїздку від свого депо вулицею Городецько-Янівською до Митної площі та в зворотному напрямку. З цією метою з депо виїхало три вагони: один літній відкритий, другий — з одним салоном, а третій — пасажирський, поділений на два класи. Випробування пройшли доволі гладко, але трохи запізнились через те, що робочі вчасно не закінчили очистку колії від льоду та снігу…».

Рейки в той час були зроблені з дерева, покриті бляхою. Коли трамвай на підйомі по Городоцькій був перевантажений, впрягали додаткових коней, ширина колії становила 1 метр.

Від самого початку запуску у Львові трамвая існували так звані «зайці». Ще коли був кінний трамвай, поліція їх відловлювала і змушувала весь день відпрацьовувати на січкарні, заготовляючи для коней їжу.

Кінний трамвай на пл. Ярослава Осмомисла. Поштівка, 1904-1905 роки

Перший на території сучасної України трамвай у Львові возив людей безкоштовно, а з 5 травня була введена оплата за проїзд. Ось що написала газета «Діло»: «Львівський трамвай розпочав 5 травня правильний рух по квитках з площі Митної до казарм Фердинанда. Кожні 9 хвилин від’їжджає вагон від переду казарм. П’ять вагонів будуть їздити 19 разів щодня, отже 95 разів можуть сідати пасажири на станціях, де зупиняється вагон. Спочатку всі вагони трамвая були у всякій порі дня  набиті вщент. Зрештою, більшість сідала з цікавості».

Під кінне депо було відведено земельну ділянку позаду казарм цісаря Фердинанда, які були розташовані на новій щойно розбудованій вул. Бема (теперішня вул. Я. Мудрого).

Трамвай перевозив за рік, в середньому, 1 867 000 пасажирів. Станом на 1889 рік нараховувалось 150 коней, 37 пасажирських та 3 вантажних вагони. Повністю рух кінного трамвая припинили 29 грудня 1908 року. Коней розпродали, а вагони переробили на причепні для електричного трамвая.

Омнібус та кінний трамвай на теперішній вул. Чернівецькій, фото, 1900 рік

У 1894 році сталась подія, яка сильно похитнула позицію кінного трамваю – Львів став другим містом на території сучасної України і четвертим на території Австро-Угорщини,  де з’явився електричний трамвай.

За матеріалами: forko.livejournal.comipress.ualvivcenter.orglvivtrans.netuk.wikipedia.org, photo-lviv.in.ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!