Як у парку Франка у Львові реставрують 200-річну ротонду. Фото

3243 0
Уже відреставрували круглий дах, карнизи та античні колони.
фото: лмр

фото: лмр

У Львові завершують реставрацію єдиної вцілілої ротонди у парку Франка.  Залишилося покрити купол зсередини і колони спеціальною світлою нейтральною фарбою. Про це повідомив заступник міського голови Львова з питань містобудування Любомир Зубач.

«Основні роботи майже зроблено. Відреставровано круглий дах, карнизи та античні колони. Триває замощення плитки – з білого і червоного пісковика. На даху альтанки височіє мідний шпиль заввишки понад 2 метри», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: У парку Франка за унікальною технологією облаштовують доріжку

За словами майстрів, пофарбувати мають швидко, однак нараді очікують погоди без суттєвих перепадів температури – щоб краще взялася фарба. Також ще мають підсвітити дах альтанки зсередини. Ліхтарі, додає Любомир Зубач, будуть енергоощадні із світлодіодними лампочками.  

Додамо, що востаннє старовинну альтанку ремонтували 2010 року.

Читайте також: У Львові оновили фасад Франкового університету

Нагадаємо, 2021 року на замовлення ЛКП «Зелений Львів» розробили проєктно-кошторисну документацію на реставраційний ремонт ротонди. Реставрацію роблять майстри товариства «Ренесанс», які відтворили первинний вигляд старовинної ротонди на замовлення ЛКП «Зелений Львів». Меценатом робіт став гуртовий ринок «Шувар». Вартість реставрації ротонди становить орієнтовно 600 тис. грн. Роботи планували завершити до кінця минулого року.

За даними аналітичної системи Youcontrol, ТзОВ гуртовий ринок «Шувар» зареєстрований у 2005 році на пр. Івана Павла ІІ у Львові. Керівником є Іван Федишин, а кінцевими бенефіціарними власниками – мешканець Радехівщини Андрій Чіпчар та львів'янин Роман Федишин, який є депутатом Львівської міської ради від «Самопомочі».

Фото Любомира Зубача у Фейсбуку

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!