Як уберегти дітей від отруєнь ліками та хімікатами. Поради МОЗ

4025 0
У 2017 році від отруєнь ліками та хімікатами в Україні постраждало орієнтовно 5 800 дітей.
Джерело: diagnoz03.in.ua

Джерело: diagnoz03.in.ua

Щороку більше 45 тисяч дітей і підлітків в усьому світі стають жертвами випадкових отруєнь ліками, засобами побутової хімії і захисту рослин та іншими токсичними речовинами. У 2017 році від подібних отруєнь в Україні постраждало близько 5 800 дітей, — повідомляє Міністерство охорони здоров'я. 

Четверта частина усіх зареєстрованих випадків – це отруєння ліками. У МОЗ кажуть, що більшості цих отруєнь можна було б запобігти, дотримуючись певних правил. Найбільш небезпечними хімічні отруєння є для дітей віком до 1 року: немовлята дуже допитливі, усе тягнуть до рота, не усвідомлюють наслідків своїх дій, тому легко потрапляють у халепу.

Також високий показник отруєнь серед досить дорослих «експериментаторів» – підлітків, старших 14 років. Якщо діти до 1 року не усвідомлюють власних дій, то підлітками часто керує жага до ризикованої поведінки або тиск з боку оточення. Внаслідок цього діти у віці після 14 років стають жертвами отруєнь спиртними напоями, наркотичними та лікарськими засобами.

Читайте також: Нові правила для лікарів та пацієнтів: що варто знати. Інфографіка

 Як запобігти отруєнням:

  • Зберігайте ліки, хімічні речовини та небезпечні предмети в місцях, недоступних для дітей.
  • Аптечка із ліками повинна бути зачинена.
  • Зберігайте ліки та хімічні речовини окремо від продуктів харчування.
  • Не використовуйте ліки, термін придатності яких скінчився.
  • Хімічні речовини слід зберігати тільки в упаковці виробника. Ніколи не пересипайте (не переливайте) ці речовини в упаковку для харчових продуктів.
  • Використовуйте хімічні засоби, лише коли поряд немає дітей.
  • Не приймайте ліки на очах у маленьких дітей: пам’ятайте, що діти все повторюють за дорослими.
  • Даючи ліки дитині, не кажіть, що це цукерки чи солодощі: такий обман може призвести до отруєння.
  • Розповідайте дітям про те, що користуватися засобами побутової хімії, косметикою, ліками потрібно лише за прямим призначенням і під наглядом дорослого.
  • Розповідайте дітям про негативні наслідки прийому (навіть разового) наркотичних речовин та алкоголю для дитячого організму.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!