Як уберегтись від кліщів. 5 порад

6481 0
Саме у травні підвищується активність кліщів, що є переносниками ряду небезпечних інфекційних захворювань. Тому зараз варто бути особливо обережними на пікніках чи навіть у парках. Найбільш поширеною серед інфекцій, що передаються кліщами, на території Львівської області є хвороба Лайма. Пропонуємо вам 5 порад, які допоможуть вам уберегтись від кліщів.
фото: ditky.com.ua, kyiv.ridna.ua, citycoupon

фото: ditky.com.ua, kyiv.ridna.ua, citycoupon

 Застерегти себе і своїх близьких можна за умови дотримання нескладних правил в місцях перебування кліщів:

1. Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, і оглядайте один одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів.

2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент (хімічні речовини, які відлякують комах, кліщів, гризунів і т.п.).

3. Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів. 

4. Вдома одразу змініть одяг, білизну, ретельно їх огляньте, виправте та випрасуте. Не можна залишати цей одяг біля ліжка чи спати в ньому. Витрушування одягу не позбавляє від кліщів.

5. При виявленні кліща на тілі зверніться до медичного закладу для правильного видалення кліща. При відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща за допомогою петлі з грубої нитки. Захопіть нею тіло кліща якомога ближче до шкіри і видаліть кліща круговими рухами, «викручуючи» його тіло. Різкий відрив кліща  багаторазово підсилює ризик зараження.

Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має інтенсивно виражені краї та центр, діаметром від 5 до 35-40 мм. На початку захворювання може проявлятись також підвищенням температури тіла, слабкістю, сонливістю, втомлюваністю, інформує Департамент охорони здоров'я ЛОДА.

Кліщі проявляють активність протягом 7-8 місяців -  з березня-квітня по листопад  включно. А тому не слід забувати про них аж до глибокої осені. 

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!