Як учаснику АТО потрапити на реабілітацію. Покрокова інструкція

3134 0
Військові можуть отримати комплексну допомогу як за місцем проживання, так і в медзакладах державного рівня.
Фото: DT.ua

Фото: DT.ua

Учасники АТО мають право на безкоштовну медичну, фізичну та психологічну реабілітацію. З листопада 2014 року комплексну реабілітацію пройшли понад 55 тисяч військових, повідомляють в МОЗ.

Пройти реабілітацію демобілізовані та звільнені в запасі бійці можуть в обласних госпіталях ветеранів війни за місцем проживання та в закладах, що підпорядковані МОЗ України. До останніх належать Український державний медико-соціальний центр ветеранів війни, Державний заклад «Госпіталь ветеранів війни «Лісова Поляна» (на Київщині) та Республіканський центр лікування і реабілітації наслідків нейротравми, де лікують наслідки важких черепно-мозкових та спінальних травм (Рівненщина).

Учасники АТО зі Львова та Львівської області можуть пройти реабілітаційний курс в обласному госпіталі ветеранів війни та репресованих імені Юрія Липи.

Читайте також: Порошенко підписав закон, який заохочує до військової служби

Для того, аби потрапити на реабілітацію, потрібно отримати рекомендацію лікаря на підставі історії хвороби. Далі – обрати госпіталь за місцем проживання та профілем захворювання і надіслати пакет документів в департамент охорони здоров’я ЛОДА або керівникові медичного закладу за місцем спостереження.

Серед документів мають бути:

  • Заява на ім'я директора департаменту (управління) охорони здоров'я обласних або Київської міської державних адміністрацій або на ім’я керівника медичного закладу за місцем спостереження (лікар підкаже). Для реабілітації у закладах, підпорядкованих МОЗ заяву в довільній формі також можна надіслати в МОЗ України на ім’я в.о. міністра охорони здоров’я.
  • Результати аналізів і виписка з історії хвороби. Це потрібно для того, щоб знати в яке відділення (травматології, неврології тощо) госпіталізувати людину.
  • Копія документу, що підтверджує статус учасника АТО/ООС.

Після отримання відповіді потрібно пройти лікарсько-відбіркову комісію та розпочати реабілітацію.

Читайте також: МОЗ запустило онлайн-розсилку з порадами про здоровий спосіб життя

«Найчастіше учасники АТО/ООС забезпечуються путівками в госпіталі першочергово. Зазвичай протягом 30 днів ветерани одержують або лист з інформацією, або вже саму путівка/направлення на реабілітацію, де вказана дата початку та тривалість реабілітації», – наголошують в МОЗ.

Результати аналізів і виписку з історії хвороби також потрібно взяти в лікувальний заклад.

Читайте також: В Україні затвердили вітання «Слава Україні» серед військових і поліцейських

У разі запитань можна звертатись до помічника директора Українського державного медико-соціального центру ветеранів війни з питань реабілітації учасників АТО Алли Борисенко за номером +38 098 413 39 50, додали в МОЗ.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!