Як удосконалити своє мовлення. 5 порад

52699 1
Мова для людини – це не лише спосіб висловлення думок, але й інструмент формування власного іміджу. Tvoemisto.tv підготувало 5 порад, які допоможуть стати красномовнішим.
фото: dz-svitlyachok.klasna.com, today.mts.com.ua, uastudent, shakhtar.com

фото: dz-svitlyachok.klasna.com, today.mts.com.ua, uastudent, shakhtar.com

1. Більше читайте. Література суттєво поповнить словниковий запас, навчить правильно вибудовувати словосполучення й речення. Якщо ви краще сприймаєте мову на слух, сміливо вмикайте аудіокниги.

2. Частіше заглядайте до словника. Зустріли незнайоме слово? Маєте сумніви щодо наголосу? Не можете дібрати синонім? У цих та багатьох інших випадках вам допоможуть словники.

3. Виконуйте вправи. Оберіть будь-який предмет, намагайтеся говорити про нього протягом 5 хвилин винятково літературною мовою.  Із часом шукайте складніші теми й збільшуйте тривалість мовлення. При виконанні вправи зважайте на темп, намагайтесь не бути монотонним. Додавайте емоцій, але слідкуйте за мірою. Скоро ви навчитесь із легкістю добирати потрібні слова та контролювати мовленнєвий потік.

4. Фільтруйте мовлення. Говоріть повільніше, старайтеся якомога краще продумувати конструкції, жорстко контролюйте слова-паразити.

5. Користуйтесь записником. Переносьте на папір свої знання. Записуйте нові слова, цікаві висловлювання, прислів’я, приказки тощо. Можете повправлятись у римуванні, формуванні словосполучень, речень, зайнятись підбором синонімів, антонімів і т.д.

За матеріалами ua.kamelchuk.com, poliglots.

Підготувала Ірина Савченко


Читайте також:
3 Липня, 2015 01:21
Анна Справді хороші поради, дякую!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!