Як Україна житиме та працюватиме в умовах війни. Уряд назвав 9 напрямків

2355 0
Усі ресурси держави спрямовані на сили оборони.
Фото: aif.ua

Фото: aif.ua

Уряд напрацював дев'ять основних напрямків того, як Україна житиме, працюватиме, накопичуватиме ресурси та захищатиметься в умовах повномасштабної війни. Про це сказав прем'єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду, повідомляє прес-служба Кабміну.

Перший ключовий пункт – «Армія понад усе». Мова йде про забезпечення сил оборони всім необхідним. Грошові виплати, зброя, техніка, їжа, пальне, розвиток військово-промислового комплексу. Всі ресурси перш за все направляємо саме на сили оборони.

Читайте також: Держава обіцяє відшкодувати комунальні послуги тим, хто прихистив переселенців

Другим напрямком є «Продовольча безпека». Сформовано стратегічні запаси їжі на декілька років, надається допомога аграріям, запущена програма безкоштовної роздачі ключових соціальних продуктів у прифронтових містах.

Третій пункт – це «Нова економічна політика». Радикальне скорочення податків до 2% від обороту. Без ПДВ, без податку на прибуток. Повна дерегуляція для бізнесу. Декларативний принцип роботи. Найшвидша у світі митниця. Скасування імпортного ПДВ та ввізного мита. Кредити підприємцям під 0% до 60 млн грн. Допомога у релокації бізнесу в безпечні регіони. Усе це разом дасть потужний ефект і має перезапустити економіку.

Четвертий напрямок – «єПідтримка й соціальні програми допомоги». Пенсії в березні проіндексували. За квітень пенсії виплачуються авансом у регіонах, де йдуть бойові дії. Всі соцвиплати платимо. За програмою єПідтримка виплатили по 6,5 тисяч грн тим, хто втратив роботу. Такі виплати вже отримали 3,5 млн людей.

Крім того, Уряд запустив програму допомоги вимушеним переселенцям «Ти вдома». Люди отримуватимуть 450 грн компенсації комунальних послуг за кожного переселенця, якого прихистили. Окремо держава виплачуватиме щомісяця вимушеним переселенцям по 2 тис. грн для дорослих і по 3 тис. грн для дітей або для осіб з інвалідністю. Бізнесу, який бере на роботу переселенця, заплатимо 6,5 тисяч грн як часткову компенсацію зарплати для цієї людини.

Шостий пункт – «Енергетичний фронт». Україна назавжди від’єдналася від енергомереж Росії й Білорусі та приєдналися до європейської енергосистеми ENTSO-E. Працюють всі види генерації, вугілля на складах є, газу – 9 млрд кубів у сховищах. Крім того, Україна сформувала домовленості з європейськими нафтопереробними заводами, аби країна була забезпечена пальним.

Сьомий пункт – «Логістика воєнного часу». «Укрзалізниця» стала однією з основних компаній для держави. Щодня перевозяться тисячі тонн вантажів, сотні тисяч людей. Для автотранспорту відкрили окремі логістичні маршрути. Будуємо нові склади на західному кордоні, а також плануємо там вже найближчим часом відкривати нові пункти пропуску.

Читайте також: Садовий закликав всі будівельні компанії у Львові відновлювати активні роботи

Восьме – «Світ з Україною». Три ключові напрямки: гуманітарна допомога, санкції проти агресора, фінансова допомога. Щодо гуманітарної допомоги, то вона тепер їде через кордон за 10 хвилин по декларації на одну сторінку. Жодних черг немає, жодних дозволів не потрібно. З 4 березня завезли вже 160 тисяч тонн такої гуманітарної допомоги. Санкції вже безпрецедентні. Росія ізольована, але цього, безумовно, мало. Агресор має бути відкинутий не в 90-ті роки, а в 19 сторіччя. Паралельно з цим щодня ведуться розмови щодо фінансової підтримки України. Більше 3 млрд доларів уже отримали. Ще щодо 10 млрд доларів ведемо перемовини. І це лише початок.

Дев’ятий пункт – «Відновлення України». Є три напрямки – грамотний підрахунок всіх збитків наших людей та нашої держави від цієї агресії, заморожування й арешт усіх російських коштів, активів за кордоном та акумуляція коштів від партнерів у Фонд відновлення України.

Мова йде про новий План відновлення України, який об’єднає країни світу: від США до Японії, від Австралії до Канади. Країни Європи готові демонструвати лідерство в цьому питанні, і сподіваємося це буде не тільки на словах, але ми дійсно побачимо, що таке об’єднана Європа, що таке об’єднаний світ навколо України.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!