Як українці обирали Незалежність. 10 цікавих фактів

6894 0
1 грудня – пам’ятна дата в історії українського народу. 23 роки тому – 1 грудня 1991 року українці на референдумі проголосували за Незалежність. У голосуванні взяло участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України.
Фото: tyzhden.ua, calendarium.com.ua, litopys.com.ua

Фото: tyzhden.ua, calendarium.com.ua, litopys.com.ua

Tvoemisto.tv пропонує вам пригадати, як це відбувалось. Для цього ми зібрали 10 цікавих фактів про референдум.

1. Після того, як депутати проголосували за Акт про незалежність, Ігор Юхновський запропонував винести цей документ на всеукраїнський референдум. У ті хвилини для багатьох депутатів, у тому числі і з антикомуністичної Народної Ради, така пропозиція виглядала не зовсім доречною, оскільки усі необхідні рішення ухвалила Верховна Рада.

"Але сьогодні можна сказати, що це був абсолютно правильний крок, це було геніальне рішення, оскільки саме завдяки референдуму перегляд тих рішень неможливий. Адже будь-яке рішення, ухвалене лише Верховною Радою, на політичному рівні могло б піддаватися сумнівам, особливо у перші роки незалежності. Після референдуму ця тема була раз і назавжди знята", - сказав bbc.ua Ігор Коліушко.

"Якби не було всеукраїнського референдуму, Верховна Рада СРСР могла відновити УРСР. Генеральний прокурор Радянського Союзу міг оголосити це рішення незаконним і заборонити його", - додає академік Ігор Юхновський в інтерв'ю bbc.ua.

2. На референдум було винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України?».

3. 28 804 071 особа (90,32%) відповіла «Так, підтверджую».

4. Бюлетень для голосування виглядав так:

5. «За» незалежність на Львівщині проголосувало 97,46% а це 1 866 921 осіб. Проти було лише 1,86% (35671 особи).

6. В усіх 27 регіонах країни виборці підтримали Акт проголошення незалежності від 24 серпня 1991-го. Найменше прихильників незалежності виявилося у Севастополі (57,07%) та Кримській автономії (54,19%), решта областей включно із східними віддали понад 80% голосів на підтримку історичного Акту.

7. Найбільша підтримка була у Тернопільській (98, 67%), Івано-Франківській (98, 42%), Львівській (97,46%), Черкаській (96, 03%), Рівненській (95,96%) та Київській (95,52%) областях.

8. Тільки після 1 грудня Україну почали визнавати інші країни світу. 2 грудня - Канада і Польща, 3-го – Угорщина, 4-го, коли ЦВК підвела підсумки плебісциту, – Латвія і Литва. 5-го – Російська Федерація, Аргентина, Болгарія і так далі.

9. 5 грудня Верховна Рада проголосила в "Посланні до парламентів і народів усіх країн": "Договір 1922 року про утворення Союзу РСР Україна вважає відносно себе недійсним і недіючим".  8 грудня лідери України, Росії і Білорусі ("ключових" республік, які у 1922 році створили СРСР) підписали угоду про те, що Союз "як суб'єкт міжнародного права і геополітична реальність припиняє своє існування".

Що характерно, жодна радянська республіка (за винятком хіба що балтійських) після українського референдуму не провела свій власний референдум щодо незалежності.

10. Через 20 років після історичного референдуму соціологи запитали громадян, чи підтримали б вони референдум про незалежність сьогодні. Як свідчать дослідження Інституту соціології НАН України та центру "Демократичні ініціативи", незалежність підтримали б 47% українців проти 91% в 1991 році.

За даними опитування, у 2011-му про розпад СРСР жалкують понад 47% українців, у той час як у 1994 році число тих, хто бажав повернутися до Радянського Союзу, складало усього 17%.

За матеріалами Історична правда , Українська правда, Wikipedia.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!