Як українці зможуть повернутись додому після закриття кордонів

6265 0
Українців, що хочуть повернутися після 27 березня, просять звернутися в консульства та посольства, якщо є така потреба.
Фото: Ігор Зінкевич

Фото: Ігор Зінкевич

27 березня Україна закриває кордони й для своїх громадян та призупиняє пасажирське сполучення через поширення коронавірусу. У МЗС пояснили, як діяти українцям, що не встигли повернутися з-за кордону.

Закордонні дипломатичні установи розгорнули програму «Захист», в межах якої будуть контактувати з тими українцями, які не встигли повернутися додому до 27 березня. Їх просять звернутися в консульства та посольства, якщо є така потреба.

Чи будуть виконувати ті авіарейси, на які продали квитки

За повідомленням Міністерства інфраструктури України, всі літаки, які вилетіли 27 березня, зможуть завершити рейси. Пізніше авіаперевезення не виконуватимуть, тож українців просять не купувати квитки, навіть якщо такі є, аби не натрапити на шахраїв.

Також у громадян залишається можливість в’їхати на територію України автомобілем або перейти кордон пішки на тих пунктах перетину, де це дозволено

Що робити, якщо придбав квиток на дати після 27 березня

Авіакомпанії мають відшкодувати вартість квитків.

Чи будуть спецрейси після 27 березня

У МЗС кажуть, що можливість запустити спецрейси для повернення українців додому буде залежати від епідеміологічної ситуації в країні.

Чи можна буде виїжджати за кордон з України після 27 березня

Із 24 березня виїзд із України з туристичною метою заборонений. За будь яких інших обставин українцям також рекомендують не виїжджати за межі держави, оскільки низка держав також закрили свій кордон від іноземців через пандемію коронавірусу.

Чи можна повернутись в Україну автомобілем чи пішки після 27 березня

Так, ви можете на авто та пішки перетнути державний кордон України на в’їзд. Мапу робочих пунктів пропуску можна переглянути за посиланням.

Чи потрібно проходити тестування та дотримуватись режиму самоізоляції після повернення додому

Всі рейси наразі приймаються в карантинному терміналі аеропорту “Бориспіль”, де працюють епідеміологи. Всі громадяни, які прилітають, проходять експрес-тести на COVID-19, кожному з них повідомляють про необхідну самоізоляцію протягом 14 днів.

Чи будуть випускати іноземних громадян або осіб без громадянства за межі України упродовж карантину

Кожен іноземець має звернутись до посольства своєї країни в Україні та повідомити про свій намір виїхати за межі України та обґрунтувати таку потребу. МЗС розглядатиме кожну таку заяву окремо.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!