Як уникнути зневоднення під час спеки. МОЗ рекомендує

1692 0
Пити воду слід впродовж дня, а не лише тоді, коли відчуваєте спрагу. Спрага – це сигнал, що вашому організмові вже бракує води.
Ілюстративне фото: Телеграф

Ілюстративне фото: Телеграф

Коли надворі спека, важливо не тільки вберегтися від теплового удару та охолоджувати організм, а й достатнього пити рідини, щоб уникнути зневоднення. Міністерство охорони здоров'я України дає кілька коротких рекомендацій, як уникнути зневоднення під час сильної спеки.

Чому організмові потрібно вдосталь води. Вона забезпечує нормальний перебіг безлічі процесів обміну речовин: підтримує нормальну температуру тіла, виводить з сечею кінцеві продукти обміну речовин і токсини тощо. Нормальний обмін речовин порушується вже при втраті тілом 1% води.

Читайте також: 6-річний хлопчик з Львівщини встановив рекорд України за кількістю назв країн по контуру карти

Скільки треба пити води на день. Чіткої формули немає. Все залежить від того, в якому кліматі живете, наскільки фізично активні під час спеки. За базу беруть розрахунок 30-60 мл на 1 кг ваги. У спекотну погоду і за умови фізичної активності слід орієнтуватися на верхню планку – 60 мл на 1 кг. Якщо ж температура на вулиці не висока і особливої активності нема, то нормою буде 30 мл на 1 кг.

Пийте воду впродовж дня, а не лише тоді, коли відчуваєте спрагу. Бо спрага – це сигнал, що вашому організмові вже бракує води. Майте при собі пляшку, яку завжди можна наповнити. Це дозволить вам контролювати регулярність та об’єм випитого. Зважте, що і води буває забагато. Рекомендована доза води – не більше 1,5 л на годину, інакше у вашій крові може знизитися рівень солі. Подібне трапляється на часто, але краще споживання такого об’єму води розтягнути в часі.

Не замінюйте воду солодкими напоями і тим більше алкоголем. Такі напої сприяють виведенню з вашого організму не тільки води, але й солей. Тому якщо хочеться урізноманітнити смак, краще додати до води шматок лимона чи апельсина або ж взяти фруктове чи овочеве смузі без доданого цукру.

Читайте також: «Дитяча книжка непереможна». Уляна Чуба – про перемогу у номінації Бі-Бі-Сі та вітрогонів

Не пропускайте прийоми їжі. Завдяки цьому та достатній кількості води ви відновите водно-сольовий баланс організму.

Зазвичай вам достатньо води, якщо ви рідко відчуваєте спрагу та якщо ваша сеча прозора або світло-солом’яного кольору. Також не забувайте пити до, під час та після тренувань, а також під час прийому їжі.

Нагадаємо, що журналісти Tvoemisto.tv дослідили обставини смерті бігуна на Львівському півмарафоні, дізналися деталі трагедії і з'ясували найпоширеніші причини летальних випадків на таких забігах. А також розпитали фахівців, як тренуватися, брати участь у змаганнях і не створювати небезпеки для свого життя чи здоров'я.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!