Бізнес після 24 лютого. Як українська економіка пережила цей рік

1473 0
Після повномасштабного вторгнення підприємці зіткнулися з новими викликами – війна не дозволяє не тільки розвиватися, а й масштабувати бізнес.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Головні «точки» в економіці, у які вдарила війна, відомі та очевидні. Зокрема, зруйнувався ланцюг виробництва, з’явилася невизначеність та неефективність використання ресурсів. Про це під час стратегічної сесії Forum West говорила CBR (офіційний партнер GfK в Україні), керівник напряму В2В і стратегічних досліджень Тетяна Ситник.

Головні «точки», у які вдарила війна:

  • Руйнування ланцюга виробництва і постачання – фізичні втрати, руйнування і пошкодження виробничих, торгових і складських потужностей, блокадаа морських портів, збої в логістиці;
  • Неможливість ефективно використовувати людські ресурси – люди не можуть вийти на роботу, переміщення, виїзд за кордон;
  • Невизначеність та високі ризики.

 

Що це означає?

  • Неможливість для бізнесу ефективно використовувати ресурси, неможливе масштабування;
  • Падіння споживчого попиту, криза неплатежів, дебіторська заборгованість;
  • Неможливість розвитку та інвестицій;
  • Високі виробничі втрати, як наслідок – інфляція;
  • Дефіцит бюджету;
  • Тиск на обмінний курс.

 

 

Як змінилася діяльність бізнесу

Найкраща ситуація з бізнесом – на Заході України, а найгірша – на Сході та Півдні. Багато бізнесу скоротило свою діяльність, хоч і продовжують працювати. Зокрема, так зазначили 62% юридичних осіб.

Ще 22% відповіли, що нічого у їхній діяльності не змінилося – таких більше є у західній Україні. 8% відповіли, що потужність впала до нуля, а 76%, що потужність менша від тієї, яка була до 24 лютого. Ще 11% опитаних сказали, що працюють у тому ж режимі, що був раніше, а 3% осіб збільшили свою діяльність порівняно з періодом до повномасштабного вторгнення.

Наслідки, які торкнулися бізнесу під час війни

Головними наслідками для бізнесу є загальне падіння попиту на продукцію/послуги (84%), також припинення роботи постачальників (77%), збільшення витрат на логістику (73%), брак коштів на фінансування поточної діяльності (71%).

Додамо, що після пандемії коронавірусу у 2020 році українські бізнеси почали стрімко зростати. Однак після повномасштабного вторгнення підприємці стикнулися з новими викликами – війна не дозволяє не тільки розвиватися, а й масштабувати бізнес.
 

Софія Шавранська

Партнерська публікація



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!