Як в уряді планують врегулювати рух електротранспорту. Правила користування

1253 0
Водночас незрозуміло, як регулюватимуть транспортні засоби понад ці норми.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

Робоча група з врегулювання персонального електротранспорту при Мінінфраструктури затвердила Тимчасовий порядок користування персональним електротранспортом. Так, персональний електротранспорт є таким, якщо він обладнаний електродвигуном, одним, двома чи трьома колесами, не обладнаний сидінням і призначений для руху однієї людини Про це повідомляє Економічна правда.

Його маса повинна становити до 20 кг, а потужність двигуна – до 1 кВт. Водночас незрозуміло, як регулюватимуть транспортні засоби понад ці норми. Наприклад, на українському ринку представлені електросамокати вагою до 40 кг та потужністю понад 2 кВт.

Читайте також: Електросамокати не мають їздити тротуарами. У Львові розроблять рекомендації

Зазначають також, що електротранспорт не підлягає обов’язковій державній реєстрації за умови, якщо його характеристики відповідають визначенню. В обов’язках користувачів електротранспорту на дорогах є зобов’язання не перевищувати максимально допустиму масу, встановлену для переміщень на такому транспорті. 

Йдеться, крім того, про доволі звичні речі: дотримуватися всіх чинних законів і Правил дорожнього руху, не використовувати такий транспорту під впливом алкоголю, наркотичних засобів тощо. Також забороняється пересуватися проти напрямку руху, перевозити пасажирів, використовувати мобільні телефони та інші пристрої, їздити на несправному транспорті. Під час руху по тротуару користувач зобов’язаний не створювати перешкод для руху пішоходів та надавати їм перевагу у русі.

Читайте також: Чим небезпечні велосипеди. Підсумки пожежі на Виговського у Львові

Залишати електротранспорт можна у місцях, дозволених для паркування велосипедів, якщо для пішоходів залишається понад 2 м для проходу. В інших місцях – якщо це не створює перешкод для інших учасників дорожнього руху. Заборонено ж залишати електротранспорт на автомобільних парковках, на проїзній частині, під мостами, у парках, на території історичних пам’яток тощо. Водночас порядок не містить згадки про правові наслідки за недотримання вказаних обов’язків та вимог.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv провело публічну дискусію про правила користування легким електротранспортом у місті, після чого в ЛМР пообіцяли створити роботу групу та напрацювати правила безпечного користування елексамокатами. Окрім цього, раніше Тvoemisto.tv публікувало експрес-інтерв’ю з керівником управління транспорту міськради Львова Орестом Олеськівим про майбутнє електросамокатів у Львові. У розмові він погодився із тим, що останнім часом у Львові побільшало інцидентів, пов’язаних із користуванням електросамокатами, особливо після того, як на ринок зайшов сервіс Bolt, що має багато транспортних засобів та широку зону покриття.

Місяць тому робоча група у ЛМР розглянула проблеми й питання врегулювання правил користування електросамокатами. Правила стосуються саме користувачів електросамокатами, а представники сервісів прокатів повинні ознайомити їх з цими правилами, та поки ніяких покарань не буде. Детальніше із правилами ознайомитися можна за посиланням.
 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!