Як львів'янам уберегтись від кліщів. Поради

7003 0
У травні підвищується активність кліщів, що є переносниками ряду небезпечних інфекційних захворювань. Уже п'ятеро осіб на Львівщині звернулися до медиків через їхні укуси. Зараз варто бути особливо обережними на пікніках чи навіть у парках.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Кліщі переносять низку небезпечних інфекційних захворювань. Наприклад, кліщовий енцефаліт, іксодовий кліщовий бореліоз (хвороба Лайма), туляремія, марсельська лихоманка, лихоманка Ку та інші, інформують у прес-службі Львівської ОДА.

Найпоширенішою серед інфекцій, яку передають кліщі, на території Львівської області є хвороба Лайма. Це захворювання провокують спірохети роду Borrelia burgdorferi s.l. Його супроводжує важкий перебіг, ураження різних органів та систем (шкіри, серця, суглобів, нервової системи, органів зору та ін.). Інкубаційний період триває від 7-10 днів до 6 місяців і більше.

Характерним проявом хвороби Лайма є поява на місці укусу кліщової мігруючої еритеми – плями на шкірі насичено рожевого кольору, що має інтенсивно виражені краї та центр, діаметром від 5 до 35-40 мм. На початку захворювання може підвищитися температура тіла, з'явитися слабкість, сонливість, втома.       

Кліщі активні протягом 7-8 місяців – із березня-квітня до листопада  включно. Тому не варто забувати про безпеку аж до глибокої осені. 

Застерегти себе і близьких можна за умови дотримання нескладних правил в місцях перебування кліщів:

1. Одягайте світлий одяг, штани заправляйте в шкарпетки, сорочку в штани, і обов'язково оглядайте один одного (кожні 2-3 години) з метою виявлення кліщів.

2. На відкриті частини тіла нанесіть репелент, що відлякує кліщів.

3. Відпочивайте на сонячних, відкритих галявинах, а не біля кущів. 

4. При виявленні кліща на тілі зверніться до медичного закладу для правильного видалення кліща.

5. При відсутності такої можливості намагайтесь самостійно видалити кліща за допомогою петлі з грубої нитки. Захопіть нею тіло кліща якомога ближче до шкіри і видаліть кліща круговими рухами, «викручуючи» його тіло. Різкий відрив кліща  багаторазово підсилює ризик зараження.

Довідка

Дослідити видаленого кліща на зараженість збудниками хвороби Лайма, а також провести лабораторну діагностику цього захворювання (дослідження крові) можна:

- у лабораторії особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» за адресою: м. Львів, вул. Круп’ярська, 27, тел. 276 85 92

- у лабораторії трансмісивних вірусних інфекцій ДУ «Львівський НДІ епідеміології та гігієни МОЗ України» за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 12, тел. 260 22 66

У будь-якому випадку, після укусу кліща необхідно звернутися до лікаря для встановлення нагляду та призначення екстреної профілактики антибіотиками, що може запобігти розвитку захворювання.

Опублікувала Марічка Мишок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!