Політична реклама

Як вдало обрати взуття вагітним жінкам?

2476 0
Набряклі ноги при вагітності вже не вдасться вмістити у вузькі «човники». Та й на височенних підборах-шпильках жінка з животом чи встоїть. А якщо взяти до уваги ще й схильність до судом, болю в області підйому, колін і поясниці, які часто «супроводжують» вагітність, стає ясно, що до вибору взуття потрібно підійти серйозно.

Як зазначає poradnyk.com, - в першу чергу, відмовтеся від туфель на високому і тонкому нестійкому підборі. З початку вагітності жіночий організм активно виробляє гормон прогестерон, який сприяє в числі іншого розм'якшенню і підвищенню еластичності сполучних тканин: це один з етапів підготовки організму жінки до пологів. При носінні взуття на високому каблуці стопа знаходиться у фізіологічно неправильному положенні, і податливість зв'язок і сухожиль в період вагітності може перейти в стійку деформацію суглобів стопи, колінних і тазостегнових суглобів. 

При ходінні у взутті на підборах змінюється вигин хребта, при цьому таз як би «нахиляється» вперед. Це означає, що дитина зміщується зі зручної для неї тазової «люльки» ближче до передньої черевної стінки. Зайвий тиск на передню черевну стінку чревато надмірними розтягненнями прямих м'язів і шкіри живота. Згодом вам буде важко повернути животу форму, а розтяжки будуть більш помітними.

Потрібно пам'ятати про те, що з ростом дитини змінюються параметри тіла і зміщується центр ваги, це викликає порушення координації вагітної. На високих і тонких підборах встояти їй буде набагато важче, ніж у взутті на невеликому каблуці або плоскій підошві. А падіння, навіть «вдалі» з точки зору травматології, можуть нашкодити малюкові і самій вагітній. Носити ж взуття на нестійкому підборі в сніжну погоду або ожеледицю нерозумно і небезпечно навіть для невагітних жінок.

Якщо ж взуття на підборах - неодмінний атрибут вашого повсякденного гардероба (наприклад, цього вимагають правила зовнішнього вигляду, прийняті у вас на роботі), то постарайтеся максимально убезпечити себе і свою дитину. Для профілактики деформації стопи слід використовувати спеціальні устилки. Підібрати їх можна у взуттєвому магазині, а які саме вам потрібні, підкаже лікар. Уникайте вузького взуття - воно створює додаткове навантаження для стопи і надмірно пережимає набряклу ногу. До зміни вузьких туфель на більш зручні користуйтеся спеціальними «розділовими» накладками для великого пальця або гелевими подушечками. Їх можна придбати у взуттєвих магазинах, але краще звернутися в ортопедичний салон. Але це тільки тимчасовий вихід із становища. Вузьке взуття, та ще й на підборах, - поки не для вас. Давайте ногам відпочити. При будь-якій можливості «вилазьте» з взуття на підборах і взувайте інше, більш відповідне вам, взуття. Особливо важливо перевзутися, якщо ваші ноги стали різко боліти, ви відчули оніміння ніг або судоми.

Взуття на абсолютно плоскій підошві (кросівки, балетки і т.п.) теж не найкращий ваш друг. Особливо, якщо у вас плоскостопість або ваші ноги схильні до набряклості. При ходьбі у вас будуть досить сильно боліти області щиколоток, а до вечора може розболітися спина, на яку падає зайве навантаження при ходьбі. Однак, таке взуття набагато краще ніж взуття на «шпильці».

Оптимальний варіант - невузьке взуття на товстому стійкому каблуці до 3-4 см заввишки, з рифленою підошвою, яка виконана з натуральних матеріалів, із закритою п'ятою, без шнурків, яке легко надягати і знімати, не нахиляючись. Якщо матеріали ненатуральні, то нога не буде «дихати», а стане потіти, ковзати у взутті, що чревато мозолями, а іноді і падінням. Якщо матеріали ще й неякісні, то розмічена шкіра стопи вбере шкідливі сполуки, якими оброблене чи пофарбоване взуття, що принесе шкоду і вам, і вашій дитині.

Міряйте взуття, надівши товстий носок, і бажано ввечері. Тоді взуття не буде жати набряклу ногу. По можливості підберіть ортопедичні вкладиші - це знизить вірогідність болі в ногах або спині. Не беріть пару, яка сидить на нозі щільно, а тим більше тисне, - навіть по величезній знижці. Вже через пару тижнів вона може стати вам малою. Кілька разів протягом дня знімайте взуття і робіть вправу - обертання стопами всередину і назовні, по 20 разів в кожну сторону. Це поліпшить кровообіг ваших ніг. Увечері зробіть для ніг теплу ванночку з морською сіллю і легкий розслабляючий масаж стоп з ментоловою або лавандовою олією. Підніміть ноги вгору (на подушку або спинку дивана), щоб поліпшити відтік крові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!