Як відрізнити шахрая: три ознаки псевдоволонтерів

7424 0
У Львові продовжується активна боротьба із псевдоволонтерами. Зокрема, до активістів організацій «Варта-1», «Варта-700», «Народна Самооборона» та «Дорожній контроль» активно долучаються все більше львів'ян. Як розпізнати псевдоволонтера та кому не варто давати грошей, tvoemisto.tv запитало у активіста громадської організації «Дорожній Контроль» Сергія Круглова.

1. Справжні волонтери не є жебраками: вони не ходять зі скриньками по маршрутках, не чіпляються до людей та не стоять на перехрестях. «Загалом, немає законів, що б вказували, як благодійні організації можуть збирати кошти, а як – ні. Але є таке неписане правило, що волонтери не набридають людям, не нав'язуються, бо це хоч юридично не заборонено, але морально неправильно», – каже активіст Дорожнього Контролю у Львові Сергій Круглов. Відтак, якщо зі скринькою заходять до салону автобуса або ж підходять до вас на перехресті, ви швидше за все маєте справу із шахраями.

2. Якщо у організації приховують ім'я та прізвище голови організації та її регіональних представників, давати кошти такій оргаінізації не варто. Варто замислитися: чому «доброчинці» так вперто уникають публічності?

3. Відсутність адрес офісів, де працюють організації – також ознака шахраїв. Коли у Львові спробували знайти регіональні представництва чи хоча б з'ясувати імена людей, які представляють такі «псевдодоброчинні» фонди у Львові, зробити це не вдалося. «У київському офісі організації не захотіли надати такої інформації», – розповів активіст із львівського «Дорожнього Контролю». Адреси офісів, публічні звіти про зібрані кошти та надану допомогу, готовність надати відкриту інформацію ЗМІ та звичайним громадянам– це ознаки, що свідчать про те, що організація справді націлена на допомогу, а не на власну наживу. «До прикладу, будь-хто може прийти в офіс Допомоги Армії України на Наливайка, 5, отримати там вичерпну інформацію про роботу організації, та про зібрану допомогу», - каже Сергій Круглов.

Читайте також: Боротьба із псевдоволонтерами: як це відбувається у Львові

За словами активіста, сьогодні у Львові планують домогтися того, щоб роботі «псевдоволонтерів» перестали сприяти водії маршруток та перевізники, які впускають людей зі скриньками до салону, а подекуди й чемно чекають на зупинці, доки шахрай закінчить свою роботу з пасажирами. Наразі активісти звернулися із листом до управління транспорту, а надалі планують провести переговори із власниками перевізних підприємств.

Окрім того, вони сподіваються невдовзі заборонити роботу «збирачів коштів» на перехрестях міста – адже, така діяльність, навіть якби вона була законною – створює аварійні ситуації на дорогах та перешкоджає учасникам руху. Допомогу у наведенні ладу на перехрестях сподіваються отримати від ДАІ міста.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!