Як відрізнити старовинну львівську вишивку: техніка, колір. Фото

19437 0
Вишита сорочка була популярною у Львові у всі часи. Містяни одягали її і в свята, і в будні. Багато людей прагнули мати в своєму гардеробі не одну, а одразу кілька вишиванок. Львів’янка Уляна Явна зібрала цілу колекцію давніх львівських строїв. Про особливості старовинного одягу вона розповіла Tvoemisto.tv.
Фото: Твоє місто/Сокальська вишивка міжвоєнного періоду

Фото: Твоє місто/Сокальська вишивка міжвоєнного періоду

У яких регіонах були найвиразніші строї?

Львівська вишивка дуже строката, тому виділяти спільні риси досить складно. Найпоказовішими були строї Сокальського і Яворівського районів. Сокальську сорочку найчастіше вишивали чорними нитками.

Додавати інші кольори почали доволі пізно. Лише у міжвоєнний період у сокальській сорочці з’явилися вкраплення жовтого, червоного і зеленого. Вік одягу цього регіону певною мірою можна визначати за кольоровою гамою. Чим старіший стрій, тим менше відтінків у ньому представлено. 

На фото: Яворівський костюм, вишитий гладдю

Дуже яскравим був давній яворівський костюм. Зазвичай майстрині гладдю наносили квіткові мотиви на білосніжну тканину. Для роботи найчастіше обирали нитки червоного кольору. Вражали яворівські убрання й красою своїх кроїв. 

Про львівську сорочку у будні і свята

Львівські сорочки зазвичай мали комірці. Буденні і святкові убрання різнилися кількістю вишивки. Святкові строї зашивали більш пишно. На буденний одяг, пошитий із домотканого полотна, візерунки могли зовсім не наносити. Інколи зашивали рукави та низ сорочки. Ця тенденція пов’язана з певними забобонами і є типовою лише для деяких населених пунктів. Зазвичай у кожного села були свої традиції. Нині знайти давній стрій, що носився у будні, досить важко, бо він швидко зношувався.

На фото: Святкова сорочка, вишита хрестиком

Якими були гендерні особливості львівських убрань?

Жіночі сорочки зашивали більш пишно, ніж чоловічі. Молоді дівчата носили яскраве убрання. Чим старшою ставала жінка, тим менше вишивки наносилося на її сорочку. Крім того, строї ставали менш барвистими.

На фото: Святкова сорочка, вишита хрестиком

Про основні техніки

На Львівщині майстрині послуговувалися купою найрізноманітніших технік і підтехнік. Найвідоміші і найпопулярніші з них – низинка та гладь. Хрестиком почали вишивати доволі пізно. Бісер для старовинних львівських строїв взагалі не був характерним.

На фото: Рукав львівської сорочки, зашитий хрестиком

Що таїли в собі старовинні львівські візерунки?

Далеко не завжди у вишивку вкладали якийсь зміст. Зазвичай одяг мав просто захищати тіло й прикрашати людину. Якщо шифри все ж використовували, то найчастіше вони спрямовувалися на привернення любові й добробуту, появу дітей.

На фото: Сорочка, вишита на фабричній тканині

Ірина Савченко

Фото: Андрій Поліковський


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!