Як радіація вплинула на чорнобильських собак. Вчені виявили унікальні зміни у ДНК тварин

1175 0
Науковці проводять дослідження, як хронічне опромінення низького рівня вплинуло на собак у цій місцевості.
Фото: DIMITAR DILKOFF/AGENCE FRANCE-PRESSE – GETTY IMAGES

Фото: DIMITAR DILKOFF/AGENCE FRANCE-PRESSE – GETTY IMAGES

Міжнародна команда науковців порівняла ДНК собак, які живуть у Чорнобильській зоні з показниками домашніх порід та диких псів з інших регіонів. У тварин із зони відчуження знайшли унікальні генетичні зміни. Про це пише The New York Times.

Після аварії на Чорнобильській атомній електростанції місцеві жителі були змушені назавжди евакуюватися, залишивши свої будинки та дуже часто й домашніх тварин. Через те, що тисячі покинутих тварин вільно гуляли зоною, водночас поширювали хвороби та могли заразити людей, було прийнято рішення їх знищити.

Однак популяція собак у зоні відчуження вижила та почала розмножуватися. Цей факт існування тварин у зоні радіоактивного випромінювання зацікавила науковців, які вирішили провести дослідження.

Над проєктом працювали вчені зі Сполучених Штатів, України та Польщі, а також американського Фонду чистого майбутнього. Дослідники зібрали зразки крові у 302 собак, які живуть у різних місцях Чорнобильської зони та навколо неї. Деякі з них мешкають у Припʼяті неподалік реактора, а інші за 15—45 кілометрів від нього, у місті Чорнобилі.

Науковці виявили, що собаки, які живуть на електростанції, генетично відрізняються від собак із Чорнобиля, а також від псів, які не живуть у радіоактивному середовищі.

Дослідники відстежили родинні стосунки чорнобильських псів і ідентифікували 15 різних сімейних груп. Деякі собачі родини були великими та розгалуженими, тоді як інші були крихітними та проживали на обмежених територіях. Учені також зʼясували, що три сімейні групи псів перебували у сховищі для відпрацьованого ядерного палива.

«Це унікальна можливість, — сказав доктор Муссо, — унікальна популяція тварин».

За словами вчених, ще занадто рано говорити про те, чи вплинуло радіоактивне середовище на створення унікальних генетичних профілів чорнобильських собак. Але це дослідження є першим кроком у спробі зрозуміти не тільки те, як тривале опромінення вплинуло на собак, але й те, що потрібно для того, щоб пережити екологічну катастрофу.
Фото: NY Times

Ігор Ющенко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!