Як вибрати ефективну енергоощадну лампу?

5587 0
Українці поступово переходять на енергоощадні лампи та впроваджують ощадні технології вдома, в офісах, на виробництві. Також набувають популярності світлодіодні лампи. У зв’язку з ситуацією в країні та обмеженням споживання Україною російського газу, енергозбереження стає ще актуальнішою темою. Як обрати якісну ощадну лампу, яка була б ефективною?
Фото: nutri-health.com

Фото: nutri-health.com

В Євросоюзі фактично повністю відмовились від звичних ламп розжарювання. Однак як у компактних люмінесцентних ламп (КЛЛ), так і для світлодіодних (LED) є свої нюанси виробництва та фактори, на які треба звертати увагу при виборі лампи. Як обради якісну енергоощадну лампу, досліджувало видання Test.org.ua.

Тестували 8 марок КЛЛ: Delux, Eurolamp, Philips, Osram, Maxus, Брілле, Економка, Uniel; та 7 марок LED: Philips, Osram, Verbatim, Maxus, Gauss, Delux, Eurolamp.

Серед КЛЛ відмінну оцінку отримали три лампи. «Економка», Philips та Osram. Найвигіднішими з точки зору економії є Philips, оскільки кожна з ламп може зекономити до 427 грн.

«Економка» і Osram зекономлять 207 та 362 грн відповідно (розрахунки проведено за новими тарифами та зважаючи на вартість ламп).

Brille отримала оцінку «задовільно» – через втрачання світлового потоку, натомість Maxus, EuroLamp, Uniel і Delux – «погано» та «дуже погано».

Серед LED-ламп «відмінниками» стали 4 марки: Philips, Osram, Verbatim і Maxus. Безумовним лідером потенційної економії є Maxus. Для цих ламп виробник заявляє 50 000  годин горіння і, відповідно, до 1 314 грн економії. Philips, Osram і Verbatim набільше реально зекономлять 165, 212 та 443 грн відповідно.

EuroLamp, Gauss і Delux отримали оцінку «погано».

Лампи КЛЛ і LED можна ставити і на вулиці, водночас вони не люблять герметично закритих корпусів та високої вологи. Тому в пивниці вони будуть швидко виходити з ладу.

Читайте також: Відпрацьовані батрейки і лампи у Львові збиратимуть екобуси


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!