Грибовицьке сміттєзвалище через 5 років після трагедії. Які роботи тут проводять

2636 0
Зараз там триває технічна рекультивація.
Фото: Дар

Фото: Дар'ї Кучер

На Грибовицькому сміттєзвалищі тривають роботи з технічної рекультивації, які планують завершити влітку наступного року. Tvoemisto.tv дізналося, як проходять роботи, і яким буде наступний етап відновлення. 

Роботи з рекультивації на Грибовицькому сміттєзвалищі розпочали восени минулого року. 

На території сміттєзвалища побудували станції механіко-хімічної очистки, де відбувається очистка фільтратів. Також створили лагуну, де збирається фільтрат, який утворюється на сміттєзвалищі й забруднює навколишнє середовище. 

«Забруднена речовина збирається в лагуну, яка повністю гідроізольована, тому назовні речовина не виходить. Рідину, яка зібралася у лагуні, очищаємо за допомогою станції зворотнього осмосу», – коментує Tvoemisto.tv директор ЛКП «Зелене місто» Святослав Євтушенко. 

Процес технічної рекультивації мають завершити влітку наступного року. У межах робіт тут будуть виложені схили, після того буде покриття шаром ґрунту, композитними матеріалами, а зверху – накриття куполом, щоб приступити до дегазації та консервації звалища. 

На території сміттєзвалища також є озеро. В ньому накопичується загальна кількість фільтрату, яку потім перекачують у лагуну, а з лагуни беруть на очистку. 

Задачею станцій очистки є викачання усієї рідини та її очищення. У результаті залишаться дві лагуни, а «третє»озеро ліквідують, каже Святослав Євтушенко.

Після технічної рекультивації буде біологічна, яку мають закінчити у 2025 році. По всьому куполу полігону буде понад 2,5 тисячі метрів газових труб, які в майбутньому будуть сходитися в одну точку, де буде також розташована система переробки газу. 

На сьогодні на рекультивацію Грибовицького сміттєзвалища витратили понад 5,5 млн євро.  

Минулого року влітку Державна екологічна Інспекція робила дослідження ґрунту Грибовицького сміттєзвалища. У їхньому звіті йшлося про те, що ґрунти довкола досі забруднені токсичними речовинами. 

Начальниця відділу екології вторинної сировини ЛКП «Зелене місто» Юлія Шмідт каже, що цілий рік вони постійно проводять заміри по ґрунту, і не було ніяких перевищень.  

«У нас є кілька органів, що контролюють цей процес. Перший – Міністерство екології та охорони довкілля. Ми отримали висновок з оцінки впливу на довкілля цього проєкту, і там прописаний моніторинг, за яким ми маємо робити заміри і щомісячно надсилати звіт Міністерству», – каже Юлія Шмідт. 

Також процес контролює Європейський банк реконструкції та розвитку. За словами Юлії Шмідт, він прописав жорсткі вимоги. 

«Ми міряємо повітря, де щодня працюють люди, також вимірюємо утворення звалищного газу, маємо метрологічну станцію, яка постійно проводить заміри і передає результати на комп’ютер», – коментує Юлія Шмідт.

Нагадаємо, що 28 травня 2016 року у на Грибовицькому сміттєзвалищі спалахнула велика пожежа, в якій загинули 3 рятувальники через зсув ґрунту. Тоді на лаві підсудних опинилися 4 людини, але у цій справі досі ніхто не покараний за незадовільний технічний стан сміттєзвалища.  

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!