Як виглядає велодоріжка на відремонтованій вулиці Пекарській у Львові. Фото

1609 0
Нещодавно на вулиці нанесли розмітку, люди почали правильнішеїздити, каже голова Асоціації велосипедистів Львова Матвій Шкотняр.
Фото: Твоє місто/ Іван Станіславський

Фото: Твоє місто/ Іван Станіславський

Нещодавно на відреконструйованій вул. Пекарській у Львові нанесли розмітку. Голова Асоціації велосипедистів Львова Матвій Шкотняр повідомив у стрімі Tvoemisto.tv, чи зручно рухатися власникам двоколісних облаштованою велосмугою та які недоліки існують у велоінфраструктурі на вул. Пекарській та загалом у міській веломережі.

«Вул. Пекарська, як на мене, напевно, найкраща у Львові щодо реконструкції. На відміну від вул. Бандери, тут нанесли розмітку, відповідно до нових норм ДСТУ. З практики помітив, що люди почали правильніше їздити», – зауважує велосипедист.  

Читайте також: На відремонтованих вулицях Пекарській та Шмізерів у Львові нанесли дорожню розмітку

Велодоріжка облаштована на відрізку від вул. Чехова до вул. Мечникова. Її варто продовжувати, наразі це якраз одна з головних проблем у місті, адже велоінраструктура є незавершеною, прокладена шматками. Особливо проблеми з проїздом виникають на перехрестях, пояснює Матвій Шкотняр.

«Наприклад, біля Мотозаводу навіть немає наземного переходу для велосипедистів, також на перехресті вул. Кн. Ольги – вул. В. Великого з двох боків інфраструктура по плануванню хороша, а через перехрестя доводиться їхати по кільцю. Насправді більшість боїться так їздити. Щодо Пекарської, то вона є частиною веломаршруту. Якщо ми хочемо дістатися до перехрестя вул. Пасічна – вул. Личаківська, це насправді маршрут, який веде туди. Він буде продовжений, йтиме через Марсове поле та Личаківський парк, де велодоріжка вже зроблена. У напрямку центру, оскільки тут односторонній рух, можна рухатися хіба в одну сторону. Насправді, це єдиний оптимальний маршрут в цій частині міста, найперше через рельєфи, раніше реконструйовані вулиці не пристосовані до їзди на велосипеді», – каже голова Асоціації велосипедистів Львова.

Читайте також: У Львові назвали 10 найбільш забруднених перехресть міста 

Зі слів Матвія Шкотняра, відремонтована вул. Пекарська достатньо широка для руху навіть габаритних автомобілів, проєктанти дотримувалися відповідних норм. Щодо паркомісць, їх також облаштували оптимальну кількість. Якщо би їх збільшили, тоді б не вдалося зробити веломережу на вулиці, тепер же тут можуть їздити усі види транспорту, в тому числі велосипеди та самокати.

До речі, облаштування велосмуг, за чинними державними нормами, є обов’язковим при ремонті магістральних вулиць в Україні. Матвій Шкотняр каже, що у Львові цих правил здебільшого дотримуються, на відміну від інших великих міст – Одеси, Дніпра чи Києва.

Читайте також: У Львові для проїзду закрили ще одну ділянку вулиці Шевченка. Схема об'їзду

«Загалом у Львові велодоріжок не вистачає. В нас, згідно зі старою концепцією, до 2021 року мало бути зроблено 260 км веломережі, а було 100 км. Питання, власне, не в довжині, а в тому, що мережа не зв’язана. Я їжджу на велосипеді з 2018 року, але є чимало людей, які не вважають себе велосипедистами, а просто тими, які їздять на велосипедах, і от вони доїжджають до кінця велосмуги, а що їм робити далі, наприклад, на перехресті. Навіть якщо вони не дуже добре знають правила, якби була зроблена веломережа, яка би їх вела, тоді правила не були би головною проблемою. Тобто серед основних недоліків у нас – незв’язаність та недостатня кількість велоінфраструктури», – зауважує Максим Шкотняр.

Він також додає, що через обмежений фінансовий ресурс, особливо у час війни, можна також застосувати європейську практику облаштування тактичних велодоріжок. Наприклад, у Парижі за минулий рік зробили близько 200 км тактичних велосмуг – там їх просто намалювали розміткою, подекуди встановили делініатори. Голова Асоціації велосипедистів Львова зазначає, що це не ідеальне облаштування велодоріжок, проте досить дешево обходиться фінансово.

Нагадаємо, на початку вересня минулого року у Львові відкрили для проїзду вулицю Пекарську. Її замостили тією ж бруківкою, яка там була до реконструкції, перед цим її реставрували. Тротуари замощують гранітною плиткою. Роботи виконувало ТзОВ «Вельт Капітал» за 109,4 млн грн. Через додаткові роботи, які виникли під час ремонту, проєкт довелося коригувати. Його розробляв «Інститут просторового розвитку».

У середині липня цьогоріч на вулиці нанесли розмітку. Залишається ще завершити благоустрій території, а також встановити нове світлофорне обладнання на перехресті вул. Пекарської – Тершаковців – Чехова.

Також із вулиці прибрали чотири МАФи.

Юлія Осим

Фото Твоє місто/ Іван Станіславський

Відео Марта Байдака



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!