Стала веломагістраллю. Як виглядає вулиця Пекарська після ремонту. Фото, відео

6235 0
Для проїзду відкрили частину вулиці Пекарської – від вул. Тершаковців до вул. Шімзерів.

Від сьогодні, 6 вересня, частину вулиці Пекарської після ремонту відкрили для проїзду. Зокрема, тут раціоналізували велопростір – влаштували велосмуги та велодоріжки, встановили вуличні меблі та розширили паркомісця. На вулиці ще мають встановити вуличне освітлення та висадити молоді кущі і дерева.

Як розповідає у стрімі Tvoemisto.tv урбаніст Олександр Шутюк, відтепер вулиця Пекарська чи не перша у Львові, яка стала веломагістраллю.

«На вулиці облаштували велосмугу та велодоріжку. Тепер тут велосипедами можна їздити і в одну сторону, і в другу сторону – це така веломагістраль. Загалом воно потрібно, щоб велосипедисти могли їздити містом і робити це комфортно. А чи вдало це, покаже практика. Ми фактично вперше бачимо вулицю, яка почне використовуватись людьми, де ходять пішки, їздять на велосипедах і авто», – каже він.

Зі зручного – також нові парківки. За словами Олександра, вони доволі широкі, тож автомобілі не мали би паркуватися на тротуарах.

«Для паркування зробили поздовжні кишеньки, які дозволяють зберігати пристойну ширину тротуару, відтак, ще й можна ходити, а людей тут ходить немало. Якраз такий тип паркування дозволяє забезпечити цю ширину. Питання хіба до водіїв, як вони будуть паркуватися», – додає він.

Читайте також: Просто раціоналізують. Як зміниться вулиця Пекарська після реконструції

До речі, на парківках ще мають бути облаштовані паркувальні стовпці.

Також тут викладена тактильна плитка, але не жовтого, а білого кольору. 

«Вона ще й тим якісна, що на інших вулицях є плитка, де зразу тактильні елементи оббиваються. Ця ж має захисний шар, міцно і довго тримається. Взагалі тут кожен сантиметр продманий і служить якійсь цілі. Колись був дуже широкий тротуар, який мало використовувався, лінія дерев не давала людям проходити. Крім того, тут ніколи не було дві смуги, бо одна з них завжди була повністю запаркована. Загалом проїжджча частина. якщо до неї додати ще й паркувальну смугу, в ширині збільшилася», – каже керівник ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід. 

Крім того, на початку реконструкції вулиці Пекарської зрізали старі дерева. Натомість тут планують висадити молоді. 

«Зрізали 5 дерев. Вони були хаотично насаджені, не було чіткої лінії. З них 4 дерева були визнані аварійними. Проектанти запланували висадити понад 40 нових дерев. Наразі видно, що встанволені клумби. Десь в жовтні будуть їх висаджувати», – додає він. 

Зі слів підрядника, відремонтувати залишилося ще 280 м відтинку вулиці Пекарської. Повністю завершити реконструкцію планують до кінця листопада. Зокрема, тут ще мають встановити вуличне освітлення, висадити молоді кущі та дерева. Загалом вартість робіт обійшлася у 109 млн грн. Реконструкцію проводить ТзОВ «Вельт Капітал».

Юлія Осим

Фото і відео Дар'ї Кучер



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!