Як виглядали львівські студенти і виші понад півcтоліття тому. Фото

9949 0
День студента – свято всіх студентів, яке в Україні відзначають як і в більшості країн світу – 17 листопада.
Фото: lvivcenter.org

Фото: lvivcenter.org

Сьогодні, 17 листопада, в Україні відзначають свято всіх, хто навчався та навчається у закладах вищої освіти – День студента. Tvoemisto.tv в цей день вирішило пригадати, як виглядали найбільші львівські виші та їхні студенти понад півстоліття тому.  

1. Львівський національний університет ім. Івана Франка

Старе фото з колекції Володимира Румянцева. Сучасне фото – lnu.mow.fm.

Дата: 1939-1941

2. Корпус медичного відділу Львівського національного медичного університету ім. Данила Галицького

Архівне фото: творець – Юзеф Косьчєша Яворскі, видавець: Видавництво «Центр Європи», Львів, з колекції Ігоря Котлобулатова. Сучасне фото – academia.in.ua.

Посли Галицького сейму та очільники міської влади неодноразово зверталися до австро-угорського уряду з поданнями щодо доповнення Львівського університету медичним факультетом. Численні петиції були задовільнені в 1891 році. За сприяння намісника Галичини графа Казімєжа Бадені Львівський університет отримав медичний факультет – медичний відділ. Міська влада безкоштовно надала під будівництво земельні ділянки на вул. Пекарській та субсидію, а уряд зобов'язався спорудити своїм коштом комплекс навчального закладу та обладнати його. У 1894 р. на вулиці Пекарській, 52 за проєктом архітектора Йозефа Браунзайса спорудили перші три будівлі: головний будинок, да розташувалася кафедра описової анатомії та фізіології; ліворуч – будинок для кафедри судової медицини; праворуч – будинок для кафедри патології. хімії та фармакології. Медичний факультет створили у 1894 року, перенісши з філософського відділу університету кількох кафедр: фармакогнозії, анатомії людського тіла, гігієни та фізіології людини.

Дата: 1900-1914.

3. Головний корпус Львівської Політехніки

Архівне фото: творець  Натан Крігер, з колекції Ігоря Котлобулатова. Сучасне фото – uk.wikipedia.org.

Дата: 1880-1890

4. Міська школа ім. Станіслава Сташиця, тепер Українська академія друкарства

Колекція Ігоря Котлобулатова

Дата: 1918-1939

У 1890 році за висновками Окружної шкільної ради, яка ствердила надзвичайну переповненість львівських шкіл та нестачу шкільних приміщень, міська рада Львова постановила відкрити нову школу, що отримала назву Міської народної школи ім. Станіслава Сташиця. Упродовж першого навчального року школа, де тоді навчалося 158 учнів, містилась в орендованих приміщеннях на вул. Костюшка, 6. Навчальним процесом керували 8 вчителів включно з директором Августом Завадським.

Наступний навчальний рік в школі ім. Сташиця розпочався вже у новому будинку, спорудженому 1892 р. за проектом архітектора Юліуша Гохбергера на вул. Скарбківській, 45 (тепер вул. Лесі Українки) на розі вул. Підвальної, 17. До науки приступили 357 учнів. Один з класів був переведений зі школи ім. Чацького, в цьому ж році Окружна шкільна рада перевела до будинку зі школи ім. Шашкевича ще й доповнюючий курс для ремісничої молоді.

Після ІІ Світової війни став одним з корпусів Українського поліграфічного інституту ім. Івана Федорова (тепер Української академії друкарства.).

5. Студенти на заняттях

З колекції Олександра Коробова

Дата: 1950-1955

6. Студентська аудиторія

Дата: 1950-1960

Фото з колекції Центрального державного кінофотофоноархіву України імені Г.С. Пшеничного

На зображенні аудиторія невідомого навчального закладу 1950-х років. Оскільки вона складається тільки з дівчат, можна припустити, що спеціалізація навчального закладу чи факультету – хімія чи біохімія, що в ті часи вважалося суто жіночою професією. У 50-ті роки ХХ ст. такі спеціалісти могли навчатися в аудиторіях та лабораторіях хімічного факультету ЛНУ ім. Івана Франка на вул. Ломоносова, 8 (тепер вул. Кирила і Мефодія); кафедр біохімії та мікробіології Зооветеринарного інституту на вул. Маяковського, 67 (тепер вул. Костя Левицького); кафедр біохімії та фармакології на вул. Пекарській, 52, кафедри мікробіології на вул. Зеленій, 12 медичного інституту.

Читайте також: 33 цікаві факти про сучасний Львів

7. Захист диплому на факультеті архітектури Львівської політехніки

Дата: 1965-1970

Творець: Ілля Павлюк. Правове регулювання: Олександр Коробов

8. Студенти філологічного факультету на площі перед Львівським університетом

Творець невідомий, колекція: Андрій Книш

Дата: 1976

На плакаті відомий лозунг того часу «Рішення 25 з’їзду КПРС виконаємо». З’їзд відбувся в період 24 лютого-5 березня 1976.

9. Студенти на спортивному параді у Львові

Творець невідомий, колекція: Володимир Румянцев. Студенти політехніки на спортивному параді

Дата: 1955-1960

Нагадаємо, що уряд із 1 січня 2022 року підвищує стипендії студентам. У закладах профтехосвіти розмір стипендії збільшать у 2,5 рази, а в закладах фахової передвищої, вищої освіти — щонайменше у 1,5 рази. Востаннє розмір академічних стипендій підвищували у 2017 році.

Архівні світлини та матеріали Центру міської історії Центрально Східної Європи


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!