Як виглядатиме будинок-пам'ятка архітектури на Личаківській,1 після реставрації. Візуалізація

4960 0
У теракотовий колір в період класицизму фарбували адмінбудівлі.
Фото: Георгій Корнєєв

Фото: Георгій Корнєєв

У Львові планують відреставрувати будинок на Личаківській,1, який є пам’яткою архітектури. Йому мають повернути його автентичний теракотовий колір. Про це Tvoemisto.tv розповів головний спеціаліст-архітектор відділу охорони та використання об'єктів культурної спадщини управління охорони історичного середовища ЛМР Георгій Корнєєв.

Читайте також: У Львові почали реставрацію пам'ятки архітектури на Проспекті Свободи

За його словами, будинок перебуває у передаварійному стані. Половина будівлі просіла, на будинку утворилися вертикальні тріщини, розкришилися цегляні перемички над вікнами. Певні роботи із укріплення тут проводили під час реконструкції вулиці Личаківської, однак будинок потребує комплексної реставрації. Реставратори зміцнять саму будівлю, її фундамент, влаштують обойми.

«Ми хотіли первинно відтворити фасад, який існує зараз, випрямити вікна, браму. Але під час досліджень з'ясувалося, що будинок мав інший вигляд. Був руст на другому поверсі, а сам будинок мав теракотовий колір. Він з’являється на старих картах у 1780-тих роках, у період класицизму. На початку 20 століття його перетинькували, але під нашаруваннями видно, що був руст і обрамлення вікон», – розповів Георгій Корнєєв.

Він уточнив, що у період класицизму у теракотовий колір зазвичай фарбували адмінбудівлі. Тому можливо у цьому будинку був адмінкорпус.

Читайте також: Як українські і польські фахівці спільно реставрують фасад Гарнізонногохраму у Львові. Фото, відео

Тут також відреставрують маскарони над вікнами, розчистять цоколь, повністю замінять вікна на 2-му поверсі, відповідно до стилістики класицизму. На першому поверсі встановлять віконниці на вітрини, ставні на двері.

Орієнтовна вартість реставраційних робіт, за словами спеціаліста, 8 млн грн. Проєктування виконує ЛКП Бюро спадщини на замовлення управління охорони історичної спадщини ЛМР.

За його словами, певна схожість декоративних елементів під вікнами цього будинку є із будівлею на пр. Свободи 1/3. «Скоріш за все, це один автор, але архітектор нам наразі невідомий», – розповів Георгій Корнєєв.

Христина Гоголь

Фото Георгія Корнєєва



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!