Як виглядатиме оновлений простір біля «Русалки Дністрової» на вулиці Коперника

3197 0
На вулиці Коперника буде простір молитви та відпочинку.
Фото: Ігор Зінкевич

Фото: Ігор Зінкевич

Простір біля музею «Русалка Дністрова» на вулиці Коперника модернізують. Зараз у будівлі, де розміщені Музей «Русалка Дністрова» та дзвіниця, тривають ремонти. Щойно все завершать, у невеличкому напів підвальному приміщенні каплички планують відновити молитви, а на першому та другому поверсі хочуть оновити музейні експозиції.

Читайте також: 80 років повернення. Як у центрі Львова відновлюють церкву, яку знищила бомба

Зараз місце є занедбаним. Територія частково обгороджена парканом, за яким проросла висока трава. У 80-х – на початку 90-х років кафедра археології Львівського національного університету проводила археологічні розкопки на наявність поховань. Проте вони тривали недовго. Цілком ймовірно, що розкопки відновлять, тому сквер планують облаштувати так, аби це можна було зробити безперешкодно.

«На вулиці Коперника буде ще один простір молитви та відпочинку. Два роки тому ми вже почали певні відновлювальні роботи. Зараз уже складений план оновлення території, проєкт передали для погодження. Добре, що задіяні всі три складові: місто, яке має земельну ділянку, церква, яка орендує ділянку і музей, який хоче допомогти. Об’єднавшись разом, зможемо зробити більше», – розповів один з ініціаторів змін у просторі депутат Львівської міської ради, помічник гендиректора Львівської галереї мистецтв імені Б. Возницького Ігор Зінкевич.

За його словами, якщо цього року ще приймуть рішення про відновлення території і віднайдуть фінансування, а це в межах 250-300 тисяч гривень, то по контуру церкви обкладуть плиткою, поставлять невелике загородження, всередині висадять дерева та розмістять лавки.

«За проєктом є можливість не закладати все плиткою, а лише по контуру. Це дасть можливість безперешкодно, в разі потреби, проводити археологічні розкопки. Поставивши кілька лавочок, облаштувати нормальне освітлення. Це місце стане гарним сквером для відпочинку та молитви», – додав співрозмовник.

Читайте також: У Львові хочуть здійснити мрію Йосифа Сліпого – відродити простір історичного храму в центрі міста

Музей «Русалка Дністрова» у Львові присвячений першому західноукраїнському альманаху «Русалка Дністровая». У семінарній церкві навчалися творці «Русалки Дністрової»: Маркіян Шашкевич, Іван Вагилевич і Яків Головацький. У 1833 році М. Шашкевич організував гурток «Руська трійця», з якого почалося національне літературно-культурне відродження в Галичині. В обхід цензури за підтримки слов’янських діячів молодим ентузіастам вдалося видати у 1837 році в Будайській друкарні Пештського університету альманах «Русалка Дністрова», який був написаний народною мовою. І саме «Русалка» була, за висловом І. Франка, «явищем наскрізь революційним».

Детальніше про відновлення Церкви Святого Духа, що на вул. Коперніка, 36, яку раніше очолював Митрополит Йосип Сліпий, яку під час Другої світової війни зруйнувала бомба, читайте у матеріалі.

Ольга Шведа

Фото Тараса Бабенчука

Візуалізацію надав Ігор Зінкевич


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!