Як виглядатиме площа Юра: пам’ятник, рідкісні дерева, дорога

4070 0
Пам'ятник Андрею Шептицькому таки встановлять на площі святого Юра, територія якої включена до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. 12 грудня виконавчий комітет Львівської міськради погодив спорудження пам'ятника. Ідея реновації Святоюрської гори виникла ще у 2010 році, але до її практичного втілення повернулись тільки цьогоріч. До обговорення проекту долучились і львів'яни, які внесли свої пропозиції на громадських слуханнях.

До 150-ліття від дня народження Митрополита Андрея Шептицького в Львові запланували низку заходів: «Ми вже зробили певні кроки щодо фінансової підтримки школи Климентія Шептицького. Також ми повинні активно працювати щодо підтримки шпиталю Митрополита Андрея Шептицького", – повідомив міський голова Андрій Садовий.

Серед них вагоме місце займає встановлення пам'ятника Митрополиту на площі св. Юра у межах реновації території Святоюрської гори.

У Львові вже відбувся Синод Єпископів, на якому вирішили будувати пам'ятник за проектом авторства Андрія Коверка. Галицький архітектор і різьбяр створив скульптуру Митрополита Андрея Шептицького ще у 1931 році, а роком пізніше вона була встановлена у саду греко-католицької Теологічної Академії, що на вул. Коперника. Вже в 1945 році пам'ятник був знищений радянською владою. 

Серед львів'ян ця подія викликала багато суперечок. Як повідомив директор Департаменту містобудування Львівської міськради Андрій Павлів, багато звернень стосувалось саме проекту пам'ятника: частина людей просили підтримати затверджений проект, частина – вимагала загальноміського референдуму. "Дуже багато було звернень і навіть прямо протилежних. Дискусії тривали одразу ж після завершення конкурсу і це є нормально, як на мене. Це є надто велика подія, надто велика постать, надто багато емоцій навколо цієї людини. Це добре, що так багато думок і у мене виникали б сумніви, якби всі були однозначно "за", – розповів Tvoemisto.tv Андрій Павлів.

Читайте також: Що зміниться біля Собору святого Юра у Львові. 5 ініціатив

Найбільше громадські активісти хвилювались про долю парку, який, за версією деяких ЗМІ, хочуть вирубати. З цього приводу відповідальний за проведення робіт архітектор Ігор Кузьмак запевняє: "Ніякий сквер вирубувати не будуть, він залишиться. Більше того, там насадять ще близько 54 дерев рідкісних порід. Вони будуть посаджені крупномірно – висотою 5-10 метрів. Це не будуть метрові саджанці. Таким чином ми повертаємось до того стану, що колись, коли площа формувала Святоюрський комплекс".

Наразі спеціалісти з Лісотехнічного університету розробляють план лікування дерев у сквері, серед котрих є унікальний в'яз, 150 літній дуб та багато кленів. Натомість кущові насадження, самосій, та велику кількість пеньків планується викорчувати. Також будуть зрізані 34 дерева, котрі, згідно з рішенням комісії, є сухостоєм та загрожують падінням, пише Galinfo.

Ще одним проблемним питанням було перенесення дороги із частини вулиці Листопадового Чину та Митрополита Андрея під стіни корпусів "Львівської Політехніки". Автомагістраль таки вирішили перенести, а "Політехніку" відгородити від надмірного шуму деревами, які планують висадити "живим" коридором.

Відтак, відповідно до рішення виконавчого комітету, функції замовника на проектування, виготовлення та встановлення пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому покладено на Курію Львівської Архиєпархії Української греко-католицької Церкви, яка зобов’язана власним коштом виготовити та встановити пам’ятник.

Наразі виникають побоювання, що до 150-ліття з дня народження Митрополита цей пам'ятник спорудити не встигнуть. З цього приводу Андрій Павлів коментує: "Є рішення викинкому на розробку документації. Документація визначить кошторис, прорахуються кошти. А коли є кошти і проект, тільки тоді можна говорити про терміни. Є бажання і надія зробити це до липня наступного року. Теоретично це можливо".

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!