Як виглядатимуть оновлені подвір’я на Підзамчі. Фото

6054 0
На Підзамчі у Львові розпочали відновлювати внутрішні двори в межах проекту «Ревіталізація Підзамча», який проводить Інститут міста разом з Інститутом розвитку міст (Краків). Оновлять двори за адресами вул. Остряниці, 12/14 – Скидана, 4 та Богдана Хмельницького, 105. Архітектори, які готували ці проекти, розкрили своє бачення цих просторів.
Фото Інституту міста

Фото Інституту міста

Про це інформує Інститут міста.

«Внутрішній двір, який найближчим часом буде обладнаний на вул. Остряниці–Скиданій, стане відкритою «вітальнею» для трьох будинків. Як і попередні проекти у межах «Ревіталізації Підзамче», він змінювався кілька разів. Мешканцям потрібен був час, щоб «вжитись» спочатку з самим проектним рішенням, обговорити його з сусідами, уявити, як будуть користуватись простором щодня, а вже потім, впродовж зустрічей ділитись думками з командою проекту. Спочатку у проекті брало участь два будинки, згодом вирішив приєднатись і третій», – розповіла автор проекту відновлення двору Наталя Мисак.

З її слів, подвір’я вже зараз є приємним простором з гарним трав’яним покриттям, кількома доглянутими квітниками, «і, головне, у ньому є відчуття присутності спільноти».

«Тому одним із завдань було зберегти особливу атмосферу цього вже обжитого простору», – сказала вона.

Під час обговорень з мешканцями було встановлено необхідні функції, які потрібно забезпечити у дворі. Їх можна поділити на тихий відпочинок, садівництво, заняття спортом, господарські потреби. Забезпечуючи їх, команда проекту намагалась залишити вільною якомога більшу площу газону, розповідає Наталя Мисак. Його можна буде «обживати» згодом відповідно до потреби: щось майструвати, ставити шезлонги влітку і тощо.

У подвір’ї буде встановлено 7 лавок. Частина з них буде розташована під перголою (каркас-дашок) з виноградною лозою. Для садівництва передбачені кілька рабаток, а також досить багато стійок з квітковими боксами. Останні також виконуватимуть функцію частини конструкції для сушіння білизни. Також проектанти передбачили спортивну зону – бруси та турнік з «шведською стінкою». Мешканці погодились щодо більш універсальних для всіх вікових груп рішень і підтримали те, що нема потреби встановлювати спеціального обладнання для дітей, оскільки два дитячих майданчики заплановано оновити у межах проекту ще цієї осені зовсім поряд з будинком.

«Цей проект – це спроба надати відповідної форми функціям, які вже існують у дворі або, у яких відчувають потребу мешканці», – додала Наталя Мисак.

«Подвір’я на вул. Богдана Хмельницького належить до двох будинків – п’яти- та одноповерхового. Тож основна ідея проекту – надання ідентичності простору між цими двома будинками. Багатоквартирний будинок розглядається як міська форма житла, в той час як одноповерховий носить характер садиби, притаманної сільській місцевості. Таким чином, поєднання і протиставлення цих речей лягло в основу ідеї дизайну. Гойдалка, так само як і тенісний чи шаховий стіл придатна як для дітей, так і для дорослих. Дитячий будиночок на дереві не спонукає дитину до одноманітної забави, а пропонує їй самій придумати для себе щораз іншу пригоду», – розповів архітектор Андрій Шуляр, співавтор проекту «Ревіталізація Підазмче».

Довідка:

Проект «Ревіталізація Підзамче» реалізовує Інститут міста (Львів) та Інститут розвитку міст (Краків) в рамках Комплексної стратегії розвитку Львова. Проект співфінансується межах Польської програми допомоги заради розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!