Як виглядають Митрополичі сади у Львові у період карантину. Фото-, відеоекскурсія

17203 0
Колись з ініціативи митроплита Андрея Шептицького у саду висадили фруктові дерева.

Територію Митрополичих садів відновили у Львові із 2017 року і проводять тут благодійні заходи, а також до карантину – екскурсії. Сади складаються із нижньої, середньої та верхньої частин. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомила заступниця директора Фундації Духовного Відродження Олена Карнаух.

Колись із ініціативи митроплита Андрея Шептицького тут висадили фруктові дерева. До карантину на території можна було проводити й фотосесії за благодійну пожертву.

Читайте також: Митрополичі сади у Львові: чи здійсниться мрія Андрея Шептицького?

«Цього року ми не провели фестиваль «Святкуємо Воскресіння разом» у садах, а зробили його онлайн. Так, як фестиваль благодійний, ми підтримали організацію «Емаус Оселя», що допомагає безпритульним людям у Львові. Благодійний внесок у нас стартує від 500 гривень. Кошти ми скеровуємо на соціальні проєкти та звітуємо про витрати», – каже вона. 

Окрім цього, за словами диякона, працівника фундації Юрія Ганущака, Храм Святого Юра є вже третім храмом на Святоюрському пагорбі. Перший – дерев’яний, збудований 1270-80 роках сином короля Данила Галицького Юрієм. Він був знищений, а вже другий храм відбудували отці-василіяни.

«Сади відомі із середини 18 століття, 1743 року за єпископа Атанасія Шептицького прийняли рішення перебудувати комплекс, на той час Собор святого Юра вже був катедральнии храмом. Планували цілий комплекс будівель у бароковому стилі: Собор, митрополичі палати та сади», – каже він.

Додамо, що митрополичі палати – це діюча резиденція єпископів львівських. Там екскурсії не проводять. Історія палат походить із 1761 року. До цього також були такі палати, але дерев’яні. Коли перебудовували комплекс, то перебудували і палати. Вони були двічі відреставровані. Тут під час свого візиту проживав папа Іван Павло ІІ, а також раніше митрополит Андрей Шептицький та Йосип Сліпий.

Фото Тараса Бабенчука

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!