Як виглядають озера у Снопківському парку після очищення. Фото, відео

4995 0
Еколог вважає, що озера в парку дійсно потребували певних заходів для покращення санітарного та екологічного стану, однак звертає увагу на те, що відбулося руйнування берегової лінії.
фото марти байдаки, твоє місто

фото марти байдаки, твоє місто

У Львові завершили очистку озер у Снопківському парку. Це – озера штучного походження, але їхня унікальність в проточній воді. Про це під час стріму Tvoemisto.tv повідомив громадський активіст Юрій Плахта. Колись, за його словами, тут були облаштовані громадські купальні. 

«Ці озера потребують догляду, але це має відбуватися згідно з проєктами. Тут проєктів не було, наскільки розумію, люди робили все за своєю власною логікою. Вони забрали мулові маси з центру озер, сформували геометрію берегової лінії, зробили ухили. Намулові маси після потепління почали сповзати на дорогу, яка є транзитним шляхом і що зʼєднує вулиці Купальну та Зелену. Станом на зараз він зруйнований»,  пояснює мешканець.

Читайте також: У Львові планують очистити озера в декількох парках

На думку активіста, зруйнована берегова рослинність, що відіграє важливу роль для водойми, тимчасово утрачена стежка, а також постраждав рельєф парку. 

Еколог Анатолій Павелко у коментарі Tvoemisto.tv додає, що у Львові є низка водних обʼєктів, які перебувають у незадовільному стані. Він вважає, що місто розвивається без огляду на водні обʼєкти, а їх треба терміново відновлювати та доглядати.

«Для цього треба створити концепцію роботи з водними обʼєктами міста, перед тим – інвентаризація, проаналізувати, скільки їх в нас і те, як ми їх будемо включати в простір нашого міста. Потрібно також памʼятати, що водний обʼєкт – це ще й довколишня територія»,  пояснює еколог.

За його словами, озера в парку дійсно потребували певних заходів для покращення санітарного та екологічного стану, однак еколог звертає увагу на те, що тут відбулося руйнування берегової лінії. 

Читайте також: Полтва, можливо, найбрудніша в Україні. Що у нас з річками та чому це важливо для вступу в ЄС

«Водні потоки, дощ, сніг, танення будуть призводити до того, що береги обвалюватимуться в озеро. І як тільки підвищиться температура, то буде гниття залишків водної рослинності. Зараз це виглядає як котлован під новобудову, який чомусь затопило… Екологи мають працювати за таким же принципом, як лікарі, – не зашкодь. Але тут ми маємо протилежний результат. Дуже шкода, бо загалом, на мою думку, концепція очищення водних обʼєктів – дуже правильний процес»,  додає він.

Павелко зазначає, що такі процеси потрібно починати, маючи загальну концепцію для водних обʼєктів у місті, після цього під кожен обʼєкт створювати проєкт, вивчати особливості озер, як вони списується в довколишній ландшафт тощо.

Нагадаємо, у Львові у промисловій зоні «Сигнівка» облаштують водойму, яка виконуватиме низку функцій. 

Ольга Коваль

Фото і відео Марти Байдаки, Твоє місто

________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!