Політична реклама

Як стримати пандемію коронавірусу у Львові

5928 0
За 4 місяці карантину Львів «заплатив» падінням економіки, зменшенням бюджетних надходжень та ростом безробіття.
Фото: Дивись.info

Фото: Дивись.info

Адресна ізоляція хворих та контактних пацієнтів замість карантину для всіх, якісне і швидке тестування, постійна комунікація з людьми – найважливіші кроки для стримування ситуації з епідемією у Львові. Про це йшлося під час зустрічі "Голос Міста" у рамках ініціативи "Діємо разом", на якій фахівці напрацювали чіткі кроки підготовки до наступних хвиль епідемії.

Дотримуватися гнучкого карантину

У багатьох людей було очікування, що карантин зупинить коронавірус, проте народна депутатка з фракції «Голос» Ольга Стефанишина пояснила, що карантин – лише спосіб стримати епідемію і підготувати систему до викликів. На жаль, за чотири місяці обмежень в Україні досі не відлагоджена система швидкого та якісного тестування. Влада діяла подвійними стандартам, коли обраним закладам дозволили не закриватися на карантин, перші люди країни публічно порушували правила безпеки, а заборона відвідувати парки не була пояснена людям. Це посіяло недовіру серед населення і запустило загальне нехтування правилами. Кількість людей у транспорті, що досі не прикривають ніс і носять тканинні маски, які радше мають естетичну цінність, аніж захисну, свідчать про недостатню комунікацію і контроль.

Карантинні обмеження при недостатній кількості громадського транспорту призводять до перевезення людей без дотримання соціальної дистанції. Як результат, перша хвиля захворювання наздогнала населення, як тільки люди вийшли з домівок. За 4 місяці карантину Львів «заплатив» падінням економіки, зменшенням бюджетних надходжень та ростом безробіття. Швеція і Білорусь не вводили жорсткого карантину і справилися з епідемією без втрат для економіки. Ольга Стефанишина нагадала, що ще на початку квітня фракція «Голос» підготувала проєкт гнучкого карантину для України, це б дозволило стримувати епідемію без таких болючих втрат для економіки. Тому сьогодні важливо вибудувати систему, яка дозволить змінити карантин на адресну ізоляцію заражених і контактних на обмежений період до одужання. Саме така форма реагування має стати основою для майбутніх хвиль захворювання.

Оперативно тестувати

За інформацією в.о. генерального директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрія Васька, на сьогодні залишається проблема з наявністю ПЛР-тестів і швидкістю отримання результатів тестувань. Подекуди доводиться очікувати 14 днів і майже не проходить тестування у вихідні дні. Доводиться звертатися до лабораторій з інших областей, щоб вони допомагали обробляти наявні тести. Інше питання – ціна кількаразових тестувань, яка не для всіх є підйомною. У деяких країнах, як от Хорватія – тести для пацієнтів безкоштовні.

Ще одна проблема – доступність тестування. Сімейні лікарі мали б мати можливість проводити тестування тих, хто до них звертається.

Україні потрібні якісні тести і збільшення кількість лабораторій, у тому числі вуличні мобільні лабораторії.

Якісно лікувати

Covid-19 – нова хвороба і лікувальні протоколи залишаються експериментальними. Колишній генеральний директор Центру громадського здоров’я МОЗ Володимир Курпіта розповідає, що в Україні досі діє протокол лікування розроблений в березні і тривають дискусії щодо застосування тих чи інших ліків. Не всі підтвердили свою ефективність.

Сьогодні МОЗ переробляє протокол і планує включити ліки, які не мають доведеної ефективності, так звані «фуфломіцини». Наприклад, розрекламовані протифлазід та амізон. І тут важливо простежити, аби посадовці міністерства обрали інтереси пацієнтів, а не фармпромисловості.

Активно виявляти «контактних» хворих

Сімейний лікар – точка входу в систему охорони здоров’я для пацієнтів. Лікар загальної практики-сімейної медицини Ігор Заставний розповів, що кожен з сімейних лікарів знає про симптоми, з якими важливо госпіталізувати людей, а з якими – пропонувати залишатися на лікування вдома.

Важливо, аби в лікарні потрапляли лише ті, кому вкрай необхідна допомога. Людям потрібні роз’яснювальні бесіди, бо більше 30% з тих, хто перехворів на коронавірус, страждають на посттравматичний синдром. Ігор Заставний радить не панікувати і пам’ятати про загальні правила безпеки.

Захищати лікарів

На сьогодні в Україні вже понад 60 тис лікарів, що перехворіли на коронавірус. Ольга Стефанишина зазначає, що МОЗ не став органом захисту для лікарів, а навпаки був спійманий на закупівлі засобів захисту на 40% дорожчих, ніж їх закуповували волонтери. Пропозиції підприємців до міністерства щодо нарощення обсягів тестування теж не знайшли відповіді. Основний тягар забезпечення медиків на себе взяли волонтери.

Від початку року на Львівщині громадська ініціатива »Діємо разом« та активісти «Голосу» збирали найнеобхідніше для захисту і боротьби з небезпечним вірусом. За 4 місяці вдалося придбати кисневі концентратори, захисний одяг та антисептики на майже 2 мільйони гривень.

За словами Володимира Курпіти, від початку карантину лікарям бракувало не лише засобів захисту, а й інструкцій про те, як використовувати ці засоби – одягати, їх знімати, утилізувати. Досі у лікарнях медики мають лише по одному захисному костюмі на зміну. В екстремальних умовах це може спричиняти внутрішньолікарняне зараження. Сьогодні вкрай необхідно вибудувати протиепідеміологічні протоколи всередині лікарень, встановити розділення між інфікованими та неінфікованими пацієнтами, забезпечити засобами індивідуального захисту всіх і в достатній кількості.

Щоб підтримати фінансово тих лікарів, які захворіли, у Львові створили Фонд страхування медиків,  повідомив Андрій Васько. Коли епідеміологічне розслідування отримує підтвердження факту захворювання на ковідну пневмонію, лікарі, незалежно від того чи лікувались вони стаціонарно чи амбулаторно, отримають матеріальну допомогу.

Ольга Стефанишина нагадала, що у травні прийнято закон про страхування лікарів, які внаслідок захворювання отримали інвалідність. Проте досі не розроблені роз’яснення, як має працювати закон.

Володимир Курпіта занепокоєний, що фінансове навантаження можуть перекласти на керівництво лікарень. Закон є, а механізм його реалізації відсутній. Незрозуміло хто має страхувати – держава чи будь-яка обрана страхова компанія.

Нести особисту відповідальність за своє здоров’я

Член медичної експертної групи Львівського осередку партії «Голос», практикуючий лікар Юрій Баран підсумував, що пандемія з нами надовго. І люди, і влада мусять пристосовуватися до змін миттєво.

Не усім зрозумілі дії влади можуть сіяти недовіру до правил, та маємо вчитися відповідальності за власне здоров’я і пам’ятати про 3 основні правила, які допоможуть запобігти зараженню коронавірусом: часто мийте руки, носіть маску і тримайте дистанцію. Для цього у «Голосі» розробили наліпки, які будуть розміщені у публічних місцях Львова, щоб ще раз нагадати про важливість заходів безпеки. «Особиста відповідальність врятує львів’ян від коронавірусу», – переконаний Юрій Баран.

Дискусія відбулась в рамках зустрічі Голос міста: Як вилікувати Львів від коронавірусу?, проведеної міським осередком партії «Голос» у рамках ініціативи «Діємо разом»

Запис дискусії Голос міста: Що вилікує Львів від коронавірусу? дивіться за посиланням

Назар Гнатишин

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!