На правах реклами

Як повернутися у форму після свят без шкоди для здоров’я. Поради дієтолога

5404 0
Cвята приносять затишок і тепло – в дім, а шкідливі продукти – в холодильник. Навіть якщо ви адепт правильного харчування, то встояти перед олів’є чи смаженою відбивною, паскою або ромовою бабкою фактично неможливо. Під час таких довгих застіль наш шлунок страждає. Як увійти у нормальний режим після свят – розповідає Анастасія Богданова, тренер групових і персональних програм фітнес клубу "Ківі Фітнес".

Які симптоми переїдання?

Під час гостин ми не контролюємо регулярність прийомів їжі і цілий день перетворюється у калорійну трапезу. За святкову добу нашу тарілку переходять різноманітні хороводи продуктів й алкоголю. Такого навантаження шлунок просто не витримує.

Симптоми переїдання виникають через надмірне вживання їжі і занадто швидке її поглинання. До них належать: бурчання в животі, відчуття важкості у шлунку, поганий сон, у важких випадках у спокійному стані спостерігається задишка.

Симптоми переїдання можуть виникнути, якщо під час прийому їжі дивитись телевізор, сидіти за комп’ютером, читати книжку, або ж як у випадку із святковим застіллям – занадто довго перебувати за столом.

Наслідками переїдання є зайва вага, проблеми з травною системою і печінкою, ендокринні порушення із гормональними збоями, ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

А найгірший наслідок переїдання – це стрімке збільшення ваги. Як правило, продукти із святкового столу містять багато спецій і солі. Зловживання сіллю призводить до виведення калію з організму. А це означає, що рідина затримується, з’являються набряки. А також неконтрольоване вживання солі є однією з причин виникнення гіпертонії, збільшення навантаження на серцевий м’яз, печінку, нирки, спровокувати сильний головний біль.

А ви вже зважувались?

В середньому, за час свят можна набрати від півтори до трьох кілограм, а ще отримати в якості бонусу печію та важкість у шлунку. Якщо ви відчуваєте, що переїли, просто зважтеся. Цифра на вазі стане найкращим мотиватором повернутися до здорового режиму дня та збалансованого раціону. Оскільки зайві кілограми з’явились за один тиждень, то й скинути їх і повернутись до звичної форми ви зможете через тиждень-два. Якщо поставити собі таку мету.

Щоб організму було простіше вимкнути святковий режим, дотримуйтесь таких простих правил:

1.    Спіть на додатковій подушці. Сон із піднятою головою сприятиме зменшенню набряків на обличчі і виведенню з організму зайвої рідини.

2.    Вранці пийте склянку води із лимоном натще. Такий напій виводить із організму токсини.

3.    Каву тимчасово замініть на імбирний чай. Він бадьорить і стимулює імунну систему.

4.    Виконуйте замість ранкової зарядки асани зі скручуванням. Такі вправи стимулюють роботу нирок, підшлункової та печінки.

5.    Сходіть в сауну. Ця процедура сприяє хорошому самопочуттю.

Небезпечні мінуси

Швидке зниження ваги, як і швидкий її набір, некорисне для організму. Коли ви вирішуєте вмить отримати бажані виміри і сідаєте на сувору дієту, наприклад, то в першу чергу тануть не жири, а білки та вуглеводи. І в зв’язку з цим ви втрачаєте енергію, почуваєтесь млявою і знесиленою.

Здебільшого, швидко худнучи, ми хочемо, щоб м’язи були в тонусі. Але це неможливо, адже при стрімкому схудненні найперше зменшується м’язова тканина.

Нестача поживних речовин і мінералів – ось що буде першим результатом екстремального схуднення. А зрештою замість очікуваного результату целюліт стане помітнішим, волосся і нігті ламкими, а шкіра – сухою і нееластичною.

Анастасія Богданова, тренер групових і персональних програм фітнес клубу "Ківі Фітнес", неодноразово була свідком неймовірних перевтілень: "Клієнти, які худнуть на 10 і більше кілограмів, у першу чергу, дуже старанні і наполегливі. Вони знають, що при схудненні важливі усі ключі: раціональне харчування, консультація дієтолога, систематичні тренування, дотримання питтєвого режиму, достатній сон, косметичні процедури. Якщо не приділяти увагу хоча б одному пункту, то схуднути не вдасться. Для отримання найкращого результату важлива дисципліна і щоденна робота над собою. Чудес тут не буває! А от швидке схуднення небезпечне тим, що шкіра в його результаті втрачає пружність. Оптимальна втрата ваги при схудненні — 1-1,5 кг на тиждень".

Коли ви вирішуєте схуднути, не забувайте, що фітнес — як довгостроковий депозит. Сьогодні ви зробили 20 секунд планки, завтра — 30, а через кілька років регулярних тренувань кубики на пресі будуть міцнішими за бетон, фігура спокусливішою, ніж на обкладинках глянцю, а самопочуття стабільно хорошим.

Схуднення — це тривалий процес, що передбачає безліч дрібних змін в собі — в способі мислення, у щоденних звичках, поведінці, раціон. Не бійтеся змін і не забувайте, що кожна зміна потребує часу. А ще більше інформації про правильне харчування і схуднення шукайте у відеоблозі: https://www.youtube.com/user/onlinefitnesstv/playlists

Автор: Мар'яна Марчило


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!