Як за допомогою 3D-принтера у Львові запобігають поширенню Covid-19

5194 0
Медики отримують щитки та безконтактні дезінфектори для рук безкоштовно.
Фото: Газета 2000

Фото: Газета 2000

У Львові на 3D-принтерах друкують безконтактні дезінфектори і щитки на обличчя для медиків. Михайло Шульган, керівник виробничих процесів компанії «3D Tech ADDtive» розповів, скільки коштують ці вироби і в якій лікарні їх тестують.

Концепт щитка розробили у Чехії

Що це за щитки, які ви друкуєте і чи запобігають вони поширенню коронавірусу?

Їх розробка з’явилася зовсім недавно. Відомий виробник принтерів Джозеф Прюша з Чехії розробив концепт щитка, який складається з двох закріплюючих частин, що друкуються на 3D-принтері. Посередині щиток з ПЕТ-пластику, який виготовляють з перероблених пляшок. Чеські органи охорони здоров’я довго їх сертифікували і таки зробили висновок, що щитки справді можуть захистити людей від прямого потрапляння мокротиння чи інших рідин в слизові. Особливо важливі вони для медиків. Якщо одягати щиток разом із медичною маскою, то це хороший захист.

Чехи виклали інструкцію його виготовлення у вільний доступ і люди у всьому світі стали виробляти такі щитки, щоб допомогти медикам. Так про цю розробку дізналися ми і почали друкувати, бо є великий запит. Ми переформатували своє виробництво на 80%.

До пандемії ми виконували замовлення для конструкторських бюро, стартапів, які працювали над новими пристроями, сканували об’єкти і створювали 3D-моделі. Також друкували ювелірні і стоматологічні вироби. Ми продовжуємо виконувати замовлення, але зараз працюємо в дистанційному режимі через карантин. 3D зараз дуже широко використовується, саме тому нам вдалося швидко переформатувати наше виробництво для соціально важливих речей.

Кому ви передаєте готові щитки?

Учора віддали декілька у Лікарню швидкої допомоги Львова на тестування. Чекаємо на відгуки. Медики отримують щитки безкоштовно завдяки нашим меценатам, які оплачують собівартість виробництва. А будь-хто охочий теж зможе їх купити у нас за собівартістю. Ми ще підраховуємо точну ціну.

Із чого виготовляєте їх і скільки часу займає друк?

Робимо з двох видів пластику PLA та PETG. Їх виготовляють з вторинної сировини, яку можна буде знову переробити. Якщо користуватися лише одним принтером, то друк займе 2,5-3 години.

Друкуємо на принтері лише верхню частину, а самий пластиковий щит нам нарізає колега – львівський підприємець. Це листовий ПЕТ-пластик, у якому пробиваються отвори. Дуже важливо, щоб місця, які прилягають до чола людини були гладкі і чисті. Ми намагаємося робити їх якісно.

Аналоги були дорогі і складні в користуванні

Як виникла ідея друкувати безконтактні дезінфектори для рук?

Коли почався карантин, то ми хотіли поставити його собі в офісі. Почали шукати в інтернеті і зрозуміли, що вони дорогі і складні за своєю конструкцією. Тоді ми вирішили зробити пристрій більш доступний для людей. Бо лікарні не можуть дозволити собі купити лише один пристрій за декілька тисяч гривень. Ми розробили концепт, собівартість якого лише 583 грн. Продаємо його за собівартістю людям, а перші 5 штук подарували у Лікарню швидкої допомоги. Весь процес роботи запустився саме через відчуття відповідальності. Медики задоволені ними. Окрім того, їх купують у нас підприємці для використання працівниками.

З чого виготовляєте дезінфектор і скільки часу займає друк?

Корпусні деталі друкуємо на 3D-принтері з харчового пластику PLA, який виготовлений з целюлози, очерету і перероблених частин кукурудзи. Якщо його закопати в землю, то через рік він повністю перегниє. Це для нас було дуже важливим аспектом. Бо через пандемію виготовляється багато таких товарів, а коли вона закінчиться, то буде накопичення відходів. Тому переробити можна і маски, і корпуси для дезінфекторів, які ми робимо.

Корпус складається з двох деталей. Всередину однієї частини поміщається електроніка, яку можна знайти в магазинах. В іншій частині є пляшка, куди потрібно залити розчин. Дві частини потрібно скріпити між собою і повісити на стіну, ввімкнувши у розетку. Тоді людина підносить руки і прилад сам розпилює антисептик. Відбувається це за рахунок інфрачервоного датчика, який ми налаштовуємо на певну відстань. Ми зробили усе так, щоб можна було швидко обробити руки, не торкаючись пристрою.

Переформатувались під нагальну потребу

Чи є у вільному доступі інструкції та необхідні комплектуючі для виготовлення масок і дезінфекторів?

У нас на Фейсбук сторінці є відео і посилання на список комплектуючих і налаштування плати. Ті, хто мають 3D-принтер можуть ними скористатися. Якщо друкувати лише на одному принтері, то це займе приблизно 6-7 годин. Чим красивіший зовнішній вигляд, тим довший друк.

Скільки масок і дезінфекторів друкуєте за день?

Ми зараз зосереджені на щитках, бо їх дуже потребують медики. А це від 100 до 300 штук в день. Дезінфектори друкуємо, коли отримуємо замовлення. Ми не маємо конкретної цифри, скільки щитків потрібно, просто інтенсивно це робимо. Коли впораємося з ними, то активніше візьмемось за дезінфектори.

Як впливає пандемія коронавірусу і карантин на компанію, де ви працюєте і на сферу 3D-друку?

Із нашими принтерами є унікальна можливість переформатовуватися під нагальну потребу. Ми будемо і далі виконувати комерційні замовлення, але до кінця пандемії у нас є ціль допомагати людям щитками і дезінфекторами. Можливо, з’являться ще якісь розробки. А після закінчення пандемії будемо займати ніші, де ми зможемо бути максимально корисні.

Наталія Лазарович

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!