Як захиститися, якщо за вікном йде війна. 5 способів виживання

18544 0
Вижити у час війни. Які речі завжди необхідно мати вдома, як облаштувати підвал для довгого перебування, як захиститись від вибухів і які маршрути обирати на вулиці, щоб не потрапити під обстріл? Ті, хто не з чуток знає про війну на Сході, вояки антитерористичної операції, розповіли Tvoemisto.tv, як вижити в оточенні терористів, або, якщо ви потрапили у надзвичайну ситуацію.

Як діяти при пожежі?

Важливо прораховувати різні ситуації, щоб не піддаватися паніці. І у мирний час, і коли йде війна, в квартирі необхідно мати вогнегасник і запаси води. Якщо спалахне штора, а у вас під рукою не буде води, пожежа пошириться миттєво.

– Якщо ви живите на другому поверсі або вище, завжди треба пам’ятати: під час пожежі у будинку, коли шлях до евакуації відрізаний, найперше, що треба зробити, це змочити рушник і підкласти у щілину під дверима, щоб дим не потрапляв у кімнату, де ви знаходитесь. Багато людей гинуть не від вогню, а від того, що задихнулися.

– В квартирі має бути рятувальна драбинка, наприклад, з простирадл. Такий канат прив’язується до батареї і потім викидається з вікна. Канат має сягати землі. Першим спускається хтось з дорослих, потім прив’язують і спускають дитину, а людина внизу відв’язує, або ножем перерізає частину канату за браком часу. Тоді всі будуть врятовані.

Як захиститись від вибухів?

Від вибуху можуть сильно постраждати люди, які перебувають навіть далеко від його епіцентру.

– Дуже небезпечною є вибухова хвиля, яка на дрібні шматки руйнує віконне скло у домах. Вони з великою швидкістю влітають у квартиру і можуть поранити людей, які там перебувають. Щоб це попередити, треба звичайним скотчем заклеїти раму по краях і все скло. В такому разі від вибухової хвилі вікно потріскає у вигляді "павутини", але не поранить людей. Додатково на карнизі треба заготувати щільну ковдру, верблюжу чи байкову, наприклад. Ця ковдра так само прийме на себе удар у разі вибуху.

– Вибухи на вулиці. Найчастіше терористи закладають вибухівку біля якихось адміністративних споруд або в місцях скупчення людей, тому їх варто оминати. Треба також звертати увагу на забуті старі автомобілі, в них може бути закладена замаскована вибухівка. Зокрема, йдеться про авто, що кілька днів простояло у громадському місці, наприклад, біля лікарні, кафе або військового комісаріату.

– Якщо місто знаходиться в зоні обстрілів, треба триматись вулиці, де будівлі вас прикривають: якщо снаряд влучить у будинок і зруйнує його з одного боку, до вас він не долетить. В іншому випадку, на відкритому просторі снаряд може влучити у людину... Краше спланувати свій маршрут так, щоб по дорозі були сховки – підземні переходи чи сукупність бетонних будівель, де можна заховатися.

Як облаштувати підвал?

Найкраще користуватись підвалом у вашому будинку, бо він найближче. Там завчасно треба прибрати всі зайві речі і сміття. В підвалі має бути завжди запас води і теплі речі. Можна заздалегідь приготувати місця для сну там, де найменше сирості.

– Якщо є підвальні вікна, їх треба зовні закласти мішками з піском або грунтом, але залишити витяжки для свіжого повітря.

– У квартирі має завжди бути зібрана сумка з найнеобхіднішими речами для облаштування підвалу. Важливо, щоб вона була не дуже важка, бо людині, можливо, доведеться бігти з нею.

– Для організації туалету можна заготувати звичайні пакети для сміття і мішки, наприклад, для цукру. Пакети з відходами затягуються вузлом і ховаються у мішок. Таким чином, можна вберегти себе від неприємного запаху.

– Обов’язково на кожного члена сім’ї треба мати протигаз. Бажано, з додатковими балонами. Бо навіть на сусідній вулиці може щось горіти, і дим все одно буде проникати в підвал, в якому немає фільтрів.

– Для приготування їжі можна використовувати буржуйку. Її розташовують ближче до вікон. Заздалегідь слід приготувати сухпайки, тобто ті продукти, які не так швидко псуються: високопроцентний чорний шоколад, якісна м'ясна консерва, мед, горіхи, згущене молоко або какао. Також поживні сало, каші, макарони. Корисно їсти в невеликій кількості цибулю, часник, моркву. Їжа повинна займати мало місця, але бути калорійною, щоб людина не відчувала слабкості.

- Заготовлену заздалегідь воду обов’язково кип’ятити, бо через деякий час вона стає несвіжою. Краще, якщо це можливо, використовувати консервовану воду у великих пляшках, яка має довгий термін зберігання. Якщо вода в дефіциті, то не можна пити її цілий день, бо так спрага буде тільки збільшуватися. Краще прополоскати рота і виплюнути, ніж ковтнути води. Поповнювати воду в організмі треба на ніч, тому що у фазі сну в людини заторможуються процеси життєдіяльності і вона не втрачає рідину так швидко. Вода одразу засвоюється і довше зберігається. Зранку краще замість простої води випити щось гаряче – каву, чай чи просто гарячу воду з сіллю або цукром, такий напій тонізує організм і втамовує спрагу. Холодну воду краще взагалі не вживати, бо вона смачніша, і провокує спрагу.

Як вберегти цінні речі?

Коштовні речі і цінні папери краще ще до військової загрози вивезти у найближче безпечне місто, і в якомусь банку відкрити депозитний ящик, щоб не потрапити з ними у руки мародерів. Бо ті розуміють, що люди, які евакуюються, везуть з собою найцінніше.

– Якщо заздалегідь людина це не зробила, а їхати з дому необхідно, то з собою треба взяти документи, золото, небагато грошей готівкою і все це замаскувати на собі або в речах, наприклад, методом склеювання або підшивки.

– Якісь цінні, але не найнеобхідніші речі, наприклад, папери чи альбоми з фотографіями краще ретельно заховати неподалік від свого дому, щоб вони не згоріли і не потрапили в інші руки, або переслати поштою родичам.

Як поводитись з терористами?

Якщо поряд зі своїм домом ви побачили підозрілих осіб, ні в якому разі не можна до них підходити, особливо, одному чи вдвох, і щось з’ясовувати.

- Якщо ви раптово “нарвались”, зробіть вигляд, що ви їх не помічаєте, але намагайтесь запам’ятати обличчя і де вони проживають, а далі повідомляйте у відповідні органи (МВС і СБУ) і краще з залученням громадськості. Це буде гарантією, що випадок правоохоронці перевірять ретельно.

- Якщо вас намагаються пограбувати терористи, краще віддайте те, що від вас просять, бо ліпше залишитися без гаманця, аніж життя. Мародери на Сході нерідко чинять злочини прямо на очах у людей, але діють дуже навчено і хитро. Наприклад, вони можуть почати верещати на вас, як на власну дружину. Це робиться для того, щоб відвернути увагу перехожих, які будуть сприймати напад, як сімейний конфлікт. В такому разі необхідно звернути увагу людей на себе. Одразу треба просто впасти на землю і зробити вигляд, що у вас приступ, що вам погано, а потім почати голосно кричати, що вас викрадають.

- Якщо нікого немає, а на вас нападають, і ви розумієте, що не з метою пограбування, що вам загрожує смертельна небезпека, то треба бігти. Але перед цим відвернути увагу терористів, наприклад, зробивши здивовані очі, ніби позаду них ви побачили друзів, і прокричати: «Хлопці, йдіть сюди!». Поки нападники відвертаються, вам треба швидко тікати туди, де є люди.

Автор Марія Жуйкова

Використано фото: vz.kiev.ua, trevoga.su, .krasnohrad.net, informator.su

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки міжнародного медіа-проекту MyMedia

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!