Як львів'янам заощадити на компослугах. Три поради від експерта

5559 1
У 2015 році Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг підняла тарифи на газ, електроенергію та воду. Відтак чимало львів’ян почало шукати шляхи економії, щоб не переплачувати за надані послуги. Про те, що слід робити, щоби зекономити на використанні природних ресурсів та вберегти сімейний бюджет від надлишкових витрат Tvoemisto.tv розповіла начальник відділу енергоменеджменту управління економіки ЛМР Іванка Гаврилко.
Фото: nslovo.com, mpe.kmu.gov.ua, ecoenergy.dilovamova.com, utg.ua

Фото: nslovo.com, mpe.kmu.gov.ua, ecoenergy.dilovamova.com, utg.ua

Купувати енергоощадну техніку. Ватро купувати ту техніку, яка є класу «А» чи вище щодо енергоспоживання. На це насамперед слід звертати увагу, вибираючи побутову техніку, яка буде працювати постійно, наприклад, холодильник. Ця техніка може бути дещо дорожчою в ціні, але вона зекономить на споживанні електроенергії. Також слід відмовитися від лампи розжарювання.

Змінити поведінку щодо енергоспоживання. Щоби ми не купили, якщо не змінимо своєї поведінки, звички, – воно нічого не дасть. Можна всюди поставити економну техніку, але якщо не дбати про те, щоб вона працювала лише тоді, коли це потрібно, і скільки потрібно, то плата за електроенергію буде достатньо великою. Це не тільки вимикати світло, але й кип’ятити ту кількість води, яка потрібна, ставити на правильний режим пралку, дбати про чистоту холодильника. Такі прості щоденні речі. Треба їх налагодити, щоб це увійшло в звичку.

Відслідковувати споживання ресурсів та оплату за них. Зараз є портал infolviv, яким користується і Львівводоканал, і Львівгаз, де можна вносити свої показники та оплачувати за надані послуги. Львівобленерго має свій окремий кабінет користувача. Щоб зареєструватися, мені знадобилося три тижні. Там треба було віднайти два унікальних коди – особовий рахунок, який складається від 6 до 8 цифр, і код, який розміщено на квитанції. Процедура реєстрації не є важкою. Тільки треба терпіння, щоб пройти це. Бо можуть бути проблеми зі сайтом. Для мене було важливим, щоб я мала можливість сама вносити, контролювати і бачити реальну картину. Зараз в моєму кабінеті видно всі оплати, починаючи від 2013-го року. Бачу коли та в які місяці я заплатила вдвічі більше тільки тому, що один місяць мені не внесли показник. Це зловживання є дуже частим у Львові. Для себе я маю подальшу ціль об’єднати всіх постачальників на одному майданчику.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
27 Вересня, 2015 22:38
Ігор Левандівський Пропоную п.Експерту подумати над питанням енергоощадності ліфтів, освітлення МЗК, теплоізоляціїтеплових трас - над ними сніг взимку не лежить і т. п.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!