Як заощадити на опаленні й перетворити Сихів на зразковий район країни

2761 0
Проєкт на Сихові «Енергоефективний район Львова» має стати зразком для інших міст, які також планують зменшити споживання енергії.
Фото: Kozak Vision

Фото: Kozak Vision

За останні 50 років на Сихові було зведено сотні будинків. Але частина забудови, як і в інших схожих мікрорайонах країни, вже сьогодні потребує модернізації. Будинки, яким 40-50 років, через стіни, вікна, двері, відсутність системи балансування тепла, зношені труби втрачають до 50% тепла.

Як результат – люди переплачують за опалення і змушені жити в некомфортних умовах – в холодних квартирах із запліснявілими стінами.

Вихід із ситуації – проведення комплексної модернізації таких будинків. Повністю замінити труби, встановити Індивідуальні теплові пункти (ІТП) й збалансувати систему опалення, утеплити фасад, дах, підвал та тамбури за власні гроші мешканці українських багатоповерхівок поки що не в змозі. Але, завдяки Фонду енергоефективності, міській владі та уряду Німеччини модернізація житлового фонду стає можливою. Так у 2018 році у Львові стартував проєкт «Енергоефективний район Львова», який реалізується Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH за дорученням уряду Німеччини.

У чому полягає суть проєкту «Енергоефективний район Львова»?

Основне завдання проєкту – продемонструвати переваги комплексної модернізації житлового фонду у поєднанні із модернізацією системи центрального теплопостачання. Проєкт на Сихові має стати зразком для інших міст, які також планують зменшити споживання енергії. Адже, як показує досвід інших країн, модернізація цілого мікрорайону має ряд переваг.

У рамках проєкту були відібрані ОСББ, для яких за кошти уряду Німеччини й у співпраці з Львівською міською радою було проведено енергоаудит – визначено, де будинок втрачає енергію, і які заходи необхідно вжити, щоб співвласники змогли зменшити втрати. Після цього, на Загальних зборах ОСББ, співвласники вирішують, чи будуть вони модернізувати будинок і які саме заходи реалізують. Наступний крок – подача документів до Фонду енергоефективності для участі в програмі «Енергодім», яка передбачає грант для покриття до 70% витрат на комплексну модернізацію багатоповерхівки. На сьогодні із 12 відібраних будинків 3 вже подали свої заявки до Фонду і отримали підтвердження.

Як відбирали будинки на Сихові для участі в проєкті?

Будинки обирались на конкурсній основі. Усі вони розташовані на визначеній проєктом території. Наразі будинки обирали лише серед ОСББ. Територія проєкту охоплює декілька кварталів на Сихові, де за кошти грантової програми Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) на замовлення ЛМКП «Львівтеплоенерго» у будинках встановлюються індивідуальні теплові пункти.

Серед критеріїв відбору обов’язковою умовою було успішне функціонування ОСББ в будинку протягом останніх 6 місяців, частка домогосподарств-отримувачів субсидій від 10-20% і більше, брався до уваги попередній досвід ОСББ у інших програмах термореновації і т.і. Також важливу роль відігравала готовність голови правління ОСББ взяти на себе відповідальність за участь в проєкті GIZ та у програмі «Енергодім» Фонду енергоефективності. Наразі таких будинків виявилося 12.

Чому уряд Німеччини впроваджує такий проєкт у Львові?

GIZ працює від імені і за дорученням уряду Німеччини. Питання енергоефективності – одне із ключових питань у роботі GIZ. Україна має високий потенціал до зменшення витрат енергії та до зниження викидів вуглецю. Для нас енергоефективність – це також і питання енергетичної безпеки. Сьогодні в рамках кластеру енергоефективності в Україні впроваджується 8 проєктів.

Також у GIZ є досвід багаторічної плідної співпраці із Львівською міською радою – понад 10 років спільної роботи. Саме тому як пілотний район для реалізації проекту було обрано Львів і Сихів.

Яку допомогу від Німецького уряду отримують будинки, що були відібрані GIZ?

За кошти GIZ на Сихові наразі проводиться енергоаудит, який є першим кроком на шляху до енергоефективності. Уряд Німеччини оплачує також виготовлення проектно-кошторисної документації, технічний та авторський нагляд.

Також GIZ супроводжує будинки на усіх етапах модернізації – від подачі заявки для участі в програмі Фонду енергоефективності, до виконання усіх робіт. Для забезпечення високої якості як підготовчих робіт, так і під час впровадження проєкту, GIZ залучає групу технічної підтримки. Група складається з представників архітектурного бюро з Німеччини та досвідчених фахівців з України. Всі вони мають значний досвід у будівництві, термомодернізації капітальному ремонті та реновації житлових та об’єктів соціальної інфраструктури не тільки в Україні, але й в інших країнах світу.

Під час будівельно-монтажних робіт, група технічного супроводу працюватиме в тісній кооперації між ОСББ, проєктантом та монтажними організаціями. Метою цієї кооперації є забезпечення коректного впровадження технічних рішень, передбачених проєктною документацією, високої якості робіт та отримання максимальної економії енергії в межах доступних фінансових ресурсів ОСББ.

Окрім того, група технічного нагляду перебуватиме в постійному контакті з ОСББ та надаватиме консультації та рекомендації щодо всіх технічних питань, які стосуються впровадженню та організації проєкту з термомодернізації.

Більше – у наступних публікаціях «Твого міста».

Партнерська публікація 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!