Як зберегти молодість мозку?

1994 0
Науковці з Німеччини встановили: регулярні практики з меицтації роблять мозок людини середнього віку на 7 років молодшим. Вони також переконані, що комбінація інтенсивної концентрації та розслаблення спричинює ріст нових клітин мозку.
фото:meteoprog.ua

фото:meteoprog.ua

Як їм вдалося зробити такі висновки? Справа у тому, що дослідники просканували мозок 50 американок та американців, котрі займалися медитацією, і порівняли результати МРТ зі знімками мозку 50-ти учасників експерименту, які ніколи про такий вид відпочинку не чули, повідомляє The Daily Mail.

Комп'ютерна програма проаналізувала знімки і встановила вік кожного мозку залежно від його фізичного стану.

Результати виявились дуже цікавими

Вік мозку учасників експерименту, які не медитували, співпадав з фактичним віком людини — 55-річний мозок був схожим на 55-річний.

Тим часом, мозок прихильників регулярної медитації був молодшим — 50-річна людина 

Переваги були найпомітнішими у старших прихильників психологічних практик, повідомляє науковий журнал NeuroImage.

Дослідник Крістіан Газер з університетської лікарні у Єні повідомив: "Ці результати дозволяють нам припустити, що медитація має визначний ефект на збереження молодості мозку, уповільнюючи його старіння протягом усього життя".

Лікар, який співпрацював з американськими та австралійськими вченими, поки не зміг точно пояснити, як саме відбувається процес сповільнення старіння, однак припустив, що "інтенсивні психічні процеси" спричинюють ріст нових клітин та зв'язків мозку.

Учасники дослідження медитували протягом останніх 20-ти років, інколи по 7 разів на тиждень. Дехто мав навіть 40-річний досвід медитації.

Припускають, що медитація покращує здоров'я кількома шляхами, зокрема, підтримує імунну систему та пом'якшує негативний вплив самотності.

Джерело: life.pravda.com.ua


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!