Як змінилася робота лікарень Львова та області під час війни

6374 0
Заповненість у стаціонарах становить близько 40%. Що стосується поліклінік, то після запровадження воєнного стану сімейних перевели у режим чергування та дистанційного консультування.
Фото: freepik

Фото: freepik

Через війну в Україні та введення воєнного стану, львівські міські та обласні лікарні не проводять планових операцій, але працюють у звичному режимі та безперервно й у повному обсязі надають медичну допомогу як мешканцям міста, області, так і вимушено переселеним громадянам. Як повідомила у коментарі Тvoemisto.tv керівниця управління охорони здоров’я ЛМР Леся Кобецька, практично усі пацієнти, які поступають у лікарні, зараз є ургентними.

«Заклади охорони здоров’я Львова працюють відповідно до воєнного стану. У лікарнях не проводять планових оперативних втручань, але, якщо пацієнт потребує термінової допомоги, від якої залежить його здоров’я чи життя, стан може призвести до важкості, допомогу надають у повному обсязі. Це стосується як самих львів’ян, так і внутрішньо переміщених людей», – каже вона.

Читайте також: Лікарні Львова заповнені пацієнтами на 40%. У місті запевняють, що запаси ліків є

Здебільшого люди, які вимушено переїхали до Львова з інших областей, де ведуться обстріли, до лікарень звертаються із серцевими проблемами, хронічними захворюваннями, гіпертонічними кризами чи потребують психологічної допомоги. Двоє осіб – із Харкова та Бучі – мали вогнепальне поранення. Їм надали всю необхідну медичну допомогу, зараз їх стан стабільний.

Заповненість у стаціонарах становить близько 40%. Що стосується поліклінік, то після запровадження воєнного стану сімейних лікарів перевели у режим чергування та дистанційного консультування.

«У поліклініках працюють кабінети невідкладної допомоги, вузькі спеціалісти консультують та надають потрібну допомогу. Сімейні лікарі на роботу виходять в режимі чергування. Ті, які не приймають людей у кабінетах, повинні завжди бути на зв’язку з пацієнтами, консультувати людей через камери вайберу, інших месенджерів чи каналів зв'язку», – додає вона.

Люди, які тимчасово проживають у навчальних чи інших закладах, мають право звертатися за медичною допомогою у найближчу до них поліклініку. Усі керівники шкіл та садочків, де розміщені переселенці, роздають номери телефонів реєстратур поліклінік чи лікарень. Внутрішньо переміщені особи мають повне право отримувати медичну допомогу у будь-якому медичному закладі Львова.  

«Ті, хто тимчасово переїхав, можуть перезаключити декларації з нашими лікарями, отримати необхідні медикаменти для лікування. Також на місці розглядаємо й інші соціальні питання, наприклад, співпрацюючи із МСЕК (медико-соціальною експертною комісією – ред.) у спрощеному режимі скеровуємо на визначення інвалідності», – каже співрозмовниця.

Читайте також: На першій лінії. Медик, який допомагає лікувати онкохворих діток під час війни

Крім того, до закладів, де живуть переселенці, виїжджають мобільні бригади, а у кожній районній адміністрації сформували пункти надання медичної допомоги. Працюють медичні бригади також на вокзалі та Арені Львів.

Що стосується наявності і резерву медичних виробів чи лікарських засобів, то, за словами Лесі Кобецької, вони є у достатній кількості.

Як зазначив напередодні на брифінгу керівник департаменту охорони здоров’я Львівської ОВА Орест Чемерис, всю необхідну медичну допомогу люди, які вимушено покинули власні домівки із східних, південних та центральних областей та знаходять свій прихисток на Львівщині, також отримують й в обласних лікарнях.

Серед переміщених осіб левова частка – діти. Так, на базі Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медичного центру створили центр, який координує надання допомоги діткам з онко- та важкими орфанними захворювання. Загалом від початку війни приблизно 400 дітей скерували закордон і вони знаходяться на лікуванні у відповідних клініках.

Крім цього, як зазначили у коментарі Тvoemisto.tv у Львівській обласній дитячій клінічній лікарні ОХМАТДИТ, зараз на лікуванні у них перебуває 80 маленьких пацієнтів, з яких 57 – це внутрішньо переміщені діти. Щодня за допомогою у лікарню звертаються близько 20 дітей у супроводі дорослих, з них – 5-6 дітей потребують стаціонарного лікування.

Читайте також: Поблизу Львова американські лікарі розгорнули польовий шпиталь. Фото, відео

Приймають та надають всю необхідну медичну допомогу на Львівщині діткам із будинків дитини, яких евакуюють з місць активних бойових дій. А на базі Львівського обласного кардіологічного центру розмістили філію інституту професора Ємця, що займається питаннями дитячої кардіології. Зараз філія розгортає свою роботу, консультації вже тривають, але перші оперативні втручання планують проводити з наступного тижня.

Чимало дзвінків надходить до Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Проте, як зазначила його речниця Тетяна Андрєєва у коментарі Тvoemisto.tv, якщо у місті чи області оголошують повітряну тривогу, усі працівники служби швидкої допомоги залишають свої робочі місця та йдуть в укриття.

«Оскільки ми є стратегічним об’єктом, який охороняється, то при повітряній тривозі всі працівники кол-центру та бригад «швидкої» покидають робочі місця та йдуть в укриття», – каже вона і додає, що під час дії повітряної тривоги додзвонитися на номер 103 інколи проблематично. Для цього Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф відкрив мобільні номери для додзвонів.

Також під час повітряної тривоги заборонений виїзд бригад медиків «швидкої» на виклики до пацієнтів. Вони це можуть робити лише після закінчення повітряної тривоги. Якщо автомобіль «швидкої» опинився в дорозі під час оголошення повітряної тривоги, то медики разом з пацієнтом залишають його та йдуть в укриття, яке поблизу. Якщо пацієнт лежачий, його несуть на ношах або гамаку.

«У нас є кілька мобільних телефонів, які працівники беруть зі собою в укриття і приймають дзвінки. При потребі лікарі-консультанти можуть надати всю необхідну консультативну допомогу», – каже вона.

Відеозв’язку із лікарями-консультантами «швидкої» допомоги немає.

Читайте також: «Там пекло, але хочемо додому». Історії людей, які змушені перечекати війну у Львові

За словами Тетяни Андрєєвої, за увесь час, відколи в нас вмикають повітряну тривогу, критичних моментів із пацієнтами не траплялося.

Нагадаємо, що до лікарень Львова від початку повномасштабної війни Росії проти України госпіталізували більше, ніж пів тисячі внутрішньо переміщених осіб. До поліклінік за допомогою звернулись понад 4 300 людей. Місць у лікарнях, як і медичного персоналу, вистачає, заповненість стаціонарів місцевих медзакладів становить 40%.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!