Як змінилися правила митного оформлення товарів у 2019. Деталі

6848 0
ДФС пояснює, скільки потрібно буде платити за посилки з-за кордону, електромобілі та як дорого коштуватиме українцям контрабанда лісу.
Фото: Волинські новини

Фото: Волинські новини

З 1 січня 2019-го року в митному, податковому та кримінальному законодавствах України вступили в дію ряд змін та доповнень. Головне управління ДФС у Львівській області пояснює зміст цих змін та до чого вони призведуть.

Електромобілі

З 1 січня електромобілі можна ввозити в Україну з-за кордону без сплати ПДВ, податку на додану вартість. Так працюватиме до 2023 року згідно з Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів».

Читайте також: В Україні набрали чинності закони про «євробляхи». Що це означає

Втім, з 1 січня з вартості придбаного електромобіля, власнику доведеться сплатити акциз. Розмір акцизу розраховуватиметься за формулою, передбаченою Податковим кодексом України.

Посилки з-за кордону

Для посилок в Україну загальною вартістю понад 100 євро для одного одержувача від одного відправника вводиться податок на додану вартість. Податок для посилок на загальну вартість понад 100 євро почнуть стягувати з 30 червня. 

Читайте також: Нова пошта змінила умови відправлення посилок у компанії

До 30 червня 2019 в Україні діє перехідний період, під час якого податком обкладатиметься товар вартістю еквівалентною понад 150 євро.

Cонячні та вітрові електростанції

Обладнання для сонячних та вітрових електростанцій звільняється від сплати ПДВ до 2022 року. Серед такого обладнання – трансформатори, котушки індуктивності, фотогальванічні елементи та вітроенергетичні електрогенераторні установки.

Контрабанда лісу

3 01.01.2019 набрав чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо збереження українських лісів та запобігання незаконному вивезенню необроблених лісоматеріалів».

Читайте також: Зберегти ліси Карпат. Як «Лісова варта» контролює вирубки

Цим законом до Кримінального кодексу України внесено зміни, відповідно до яких переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев, а також лісоматеріалів, заборонених до вивозу за межі митної території України, карається позбавленням волі на строк від 3 до 5 років.

Якщо особа повторно вчинила злочин, чи це зробила група осіб за попередньою змовою, службова особа з  використанням влади чи службового становища, чи просто дія вчинена у великому розмірі, то таке правопорушення потягне на позбавлення волі на строк від 5 до 10 років. До того ж,  з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна.

Читайте також: Букові ліси на Львівщині стали світовим надбанням ЮНЕСКО

Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені організованою групою чи в особливо великому розмірі, – караються позбавленням волі на строк від 10 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Пан-Євро-Мед

Конвенція Пан-Євро-Мед – це інструмент, розроблений Європейським Союзом для співпраці зі своїми торговельними партнерами, а також цих країн між собою. З 1 січня Україна почала застосовувати положення Регіональної конвенції.

Участь України в Конвенції дозволить розширити присутність наших товарів на ринках третіх країн, з якими укладені угоди про вільну торгівлю, а саме ЄС, ЄАВТ, Чорногорія, Молдова та Македонія.

Піший перехід в Угринові

З 1 січня 2019 року припинив функціонувати піший перехід у автомобільному пункті пропуску «Угринів-Долгобичув» (Сокальський район Львівської обл).

Читайте також: Від завтра на Львівщині пішохідний пункт пропуску в Угринові припиняє роботу

Нагадаємо, що проект із запровадження там пішохідного руху тривав 3,5 роки.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!