Як змінилися ціни на оренду квартир у Львові та що на них впливає

4546 1
Ціни оренди квартир у Львові майже на 40% вищі, аніж середні по області.
джерело - unsplash-1818tywayne

джерело - unsplash-1818tywayne

За даними Державної служби статистики середня ціна оренди 1-кімнатної квартири у Львівській області протягом року (з грудня 2018 по грудень 2019 року) виросла майже на 5% і становила на початок року 4 705,78 гривень. Tvoemisto.tv з’ясувало, які ж ціни на оренду в Львові на початку 2020 року та що впливає на ціну.

Середні ціни в місті на оренду квартир у Львові:

За даними львівських ріелторів, ціни оренди квартир у Львові майже на 40% вищі, аніж середні по області. При цьому оренда в новобудовах є вищою, аніж в старому житловому фонді.

1-кімнатна квартира:

  • старий житловий фонд – 6 000 грн
  • квартира в новобудовах – 7 000 грн

 

2-кімнатна квартира:

  • старий житловий фонд – 8 000 грн
  • квартира в новобудовах – 9 500 грн

 

3-кімнатна квартира:

  • старий житловий фонд – 10 000 грн
  • квартира в новобудовах – 13 000 грн

 

Наведені дані – усереднені по ринку, реальна вартість оренди може залежати від багатьох факторів. Серед оголошень про здачу можна знайти пропозиції оренди 1 кімнатної квартири за 23 400 грн/місяць, а 3-кімнатної – за 57 000 грн/місяць.

«Що стосується цінової динаміки, то найосновніша зміна в тому, що раніше ціну більше прив’язували до долара, а зараз власники більше орієнтуються на ціни в гривнях. Власники квартири на фоні «падіння» долара компенсовують курсову різницю прив’язкою до гривні», – говорить керівниця відділу оренди компанії Дуоком Яна Ткач.

Які фактори найбільше впливають на ціну

Навіть якщо говорити про середні ціни, то можна визначити кілька факторів, окрім площі, що впливають на ціну найсуттєвіше: локація, тип будинку та транспортна доступність.

«Дорожче коштують квартири в новобудовах. В старому фонді як мінус люди сприймають сам стан будинку і їх мешканців. Новобудова, скажімо у Винниках чи на Вулецькій, цінується в 6-7 000 гривень. Інша справа, що не всі готові так далеко їхати, якщо працюють в іншому районі міста», – говорить Яна Ткач. 

Квартиру в новобудові часто розглядають саме як інвестицію, підтверджують і забудовники, зокрема в девелоперській компанії LazurGroup.

«Спостерігаємо ріст зацікавленості серед тих, хто розглядає купівлю квартир для дітей на майбутнє, а поки вони підростають, не виключають здавати квартиру в оренду. При цьому, що прикметно, обирають верхні поверхи – вони більш популярні зараз серед молоді», – розповідають в девелоперській компанії LazurGroup.

Другий важливий чинник для клієнта – час добирання від і до помешкання. Причому важлива не тільки відстань, враховують і сам трафік.

«Якщо узагальнити, то перевагу спостерігаємо за квартирами в будинках, що поруч трамвайних та тролейбусних маршрутів, загалом там, де добре їздить транспорт», – говорять в компанії ДуоКом.

Серед таких районів як приклад, називають Сихів, вулиці Личаківську, Зелену, княгині Ольги, проспект Чорновола, район Голоско.

Третім чинником називають саму локацію помешкання та будинку. Найчастіше це звичка жити в одному районі, або його близькість до роботи. Клієнти шукають житло в певному районі, орієнтуючись на покращення умов – ту ж таки новобудову чи кращу ціну.  

Як вигідно купити квартиру для оренди

При виборі квартири фахівці радять звертати увагу на фактори, які зазначені вище. Якщо це квартира в старому житловому фонді, то ще одним важливим фактором називають ретельне обстеження – щоб чітко уявити, скільки доведеться вкласти в новий ремонт, комунікації. Найкраще знайти оптимальний варіант, де всі ці роботи не перетворяться у постійне викладання своїх коштів.  Квартира зі зробленим ремонтом коштуватиме набагато дорожче, і, відповідно, окуповуватиметься довше.

На ринку ж новобудов найкращим варіантом є купити квартиру на етапі будівництва, говорить Денис Шульга з «Енциклопедії Новобудов».

«На цьому етапі є найкраща ціна, адже до закінчення будівництва ціна зростає. Сьогодні різниця ціни між початком і закінченням будівництва може складати від 30 до 40%. Той, хто не хоче ризикувати, вкладаючи «на фундаменті», зазвичай обирає умовно середній період,  коли вже виведено основні стіни і можна бачити динаміку будівництва», – говорить Денис Шульга.

«Початковий період будівництва обирають з двох причин – найкраща ціна та можливість довшого періоду розтермінування оплати, яку ми надаємо. В сукупності ці фактори дають можливість оптимальної ціни і вартості облаштування квартири. За час, поки будується квартира, є можливість оптимально спланувати дизайн, ремонт і швидко його зробити, отримавши право власності», – додають у компанії LazurGroup.

Львівщина – серед лідерів за цінами оренди в країні

За даними Держстату, середня плата за місячну оренду 1-кімнатної квартири за 2019 рік по Україні зросла на 10,4% – з 3352 до 3701 грн. Найдорожча оренда в Києві – 7538 грн, Одеській області – 5429 грн та на Львівщині – 4706 грн.

Найдешевше орендувати квартири, за їх даними, в Луганській області – 2056 грн, на Сумщині – 2118 грн та в Івано-Франківській області – 2231 грн.

Партнерська публікація

Читайте також:
21 Січня, 2020 16:07
Прььб ддот А хто з орендодавців платить податки?
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!