Як зміниться вулиця Богдана Хмельницького після реконструкції. Схема

21451 4
Проект реконструкції вулиці перебуває на експертизі та може ще зазнати незначних змін.
Фото: google-maps

Фото: google-maps

Цього року у Львові розпочнуть реконструкцію частини вулиці Богдана Хмельницького. Йдеться про ділянку від вулиці Опришківської до кільця на вулиці Липинського. Із бюджету розвитку на реконструкцію виділили 40 млн гривень. Проект, який розробили в ЛКП «Інститут просторового розвитку», зараз перебуває на експертизі. Після цього департамент житлового господарства та інфраструктури має оголосити тендер безпосередньо на самі роботи та визначити підрядника.

Читайте також: Як будуть реконструювати площу Двірцеву. Етапи робіт

За проектом, на вулиці з’являться велосмуги та нове озеленення, а на ключових перехрестях, де авто найчастіше стоять у заторі, реорганізують рух. Про деталі проекту реконструкції вулиці Богдана Хмельницького Tvoemisto.tv розповів директор ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олег Шмід та інженер-проектант Олег Міхоцький.

ОДР на перехресті Хмельницького – Опришківська

Проїжджу частину вулиці залишать асфальтованою. Вона матиме дві смуги руху по 3,5 м кожна. Третя епізодична смуга з’являтиметься перед перехрестями. 

Тротуари замостять плиткою 30х30 см та фігурними елементами мощення «австрійська бруківка». Плитку покладуть на транзитну зону тротуару, «австрійську бруківку» – на інфраструктурну, тобто на частини хідника, які примикають до будинків, сходинок, опор електроосвітлення, стовпців і дорожніх знаків. Крім цього, у проекті передбачили тактильну плитку, зокрема на перехрестях та зупинках громадського транспорту.

Читайте також: Як виглядає оновлена вулиця Римлянина у Львові. Фото

Саму вісь вулиці змістять таким чином, аби тротуари з обох боків були приблизно однаковими. На широких тротуарах облаштують невеликі громадські простори з лавками, велостійками та парковим освітленням.

Уздовж вулиці у міждеревному просторі облаштують кишені для паркування, які замостять бруківкою. За словами Олега Міхоцького, під час реконструкції доведеться зрізати 71 аварійне дерево. Натомість висадять нові дерева та кущі.

Благоустрій перехрестя Хмельницького – Волинська

ОДР на перехресті Хмельницького – Волинська

Уздовж вулиці до перехрестя з Липинського передбачили велосмуги по 1,85 м кожна. Біля ВАТ «Алмаз Інструмент» велосмуги переходитимуть у велодоріжки, оскільки там облаштують паркування під кутом. Велодоріжка пройде через краї посадкових платформ громадського траспорту (як це зроблено на вулиці Куліша). На пішохідних переходах для велосипедистів передбачили одразу два велопереїзди, аби вони не перетинались із пішохідними потоками.

Читайте також: Коли у Львові облаштують мале транспортне кільце. Схема

На перехресті Хмельницького та Опришківської, де, за словами Олега Шміда, авто постійно простоюють у заторі, встановлять світлофор. Більшість пішохідних переходів через вулицю та великих перехресть також регулюватимуть світлофорами.

Пішохідні переходи через бічні вулиці будуть підняті та замощені плиткою «римський камінь». На перехресті вулиць Волинської та Хмельницького «каналізують» перехрестя – тобто облаштують кільце овальної форми, аби унеможливити хаотичне паркування.

Читайте також: Як може виглядати озеро на Панча у Львові. Візуалізація

Вулицю Механічну запланували вигнути перед перехрестям з вулицею Хмельницького, аби вона примикала під прямим кутом і водії могли безпечніше з неї виїжджати. На цьому перехресті також облаштують світлофорний об’єкт.

ОДР на перехресті з вулицею Механічною

Читайте також: Якою може стати вулиця Бандери після реконструкції. Деталі

ОДР біля перехрестя з Кукурудзяною

На кільці Липинського – Хмельницького також реорганізують рух за схемою Roundabout. Зокрема, частина прилеглої вулиці Кукурудзяної має стати односторонньою, тож на неї можна буде заїхати лише з вулиці Хмельницького, а на кільці – виїхати. На кількох заїздах на кільце облаштують острівці безпеки. Із вулиці Липинського на Хмельницького можна буде заїхати двома смугами, а вихати – однією.

ОДР на кільці Липинського – Хмельницького

Наразі проект реконструкції вулиці перебуває на експертизі та може зазнати незначних змін. Додамо, що частину вулиці Хмельницького до Промислової відремонтували у 2015 році в межах реконструкції вулиць уздовж трамвайного маршруту №6 за кошти ЄБРР.

Вікторія Ейсмунт

Схеми ЛКП «Інститут просторового розвитку»

Повна або часткова републікація тексту без згоди редакції заборонена та вважатиметься порушенням авторських прав.

Нагадаємо, що Tvoemisto.tv оголосило у Львові Рік комфортного пересування. Наша редакція закликає ділитись своїм ментальним простором та долучитись до покращення міської мобільності Львова. Свої ідеї та пропозиції можна надсилати за адресою: Tvoemisto.tv@gmail.com, у темі листа зазначити «Рік комфортного пересування у Львові». Важливі думки ми опублікуємо на сайті та озвучимо під час експертних дискусій. 


Читайте також:
5 Квітня, 2019 11:40
ВАВНЧИК ОДНОЗНАЧНО ВИЛОЖИТИ ЧЕЮ Ж БРУКІВКОЮ
ЧЕ ПЕРША ВУЛИЦЯ лЕВА ХТО НЕ ЗНАВ І В ТАКОМУ СТАНІ-ПЛЮЮ НА ВАС ІН ЗЕ ФЕЙС
2 Лютого, 2019 20:17
Ярослав Просто зніміть старе асфальтне покриття, залишивши стару бруківку, встановіть світлофори біля Оптишківської та Епіцентру та відремонтуйте хідники. Так буде дешевше, та набагато довговічніше.
2 Лютого, 2019 16:06
Артем Спроектовано грамотно, тепер питання реалізації
1 Лютого, 2019 20:43
Мирослав Тою плиткою проектанту треба голову розбити.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!